knjizara.com
Stilske vežbe

Rejmon Keno (autor)

Stilske vežbe
594 din
Stara cena: 699 din
U korpu

Revolucionarno remek-delo u prevodu Danila Kiša.

Narator u autobusu primećuje jednog mladog čoveka dugačkog vrata sa šeširom na glavi kako ljutito prekoreva nekog putnika zato što ga gura, a onda seda na upražnjeno mesto. Malo kasnije narator zatiče na ulici istog mladog čoveka u živom razgovoru sa jednim prijateljem koji ga savetuje da prišije dugme na kaputu.

Ova kratka, sasvim obična priča ispričana je na devedeset i devet načina, svaki put drugačije, i u drugačijem stilu: kao sonet, aleksandrinac, kao pismo, onomatopeja ili u žargonu.

Inspiraciju

za ovo delo Keno je dobio nakon jednog koncerta, „posmatrajući Bahovo delo ne iz aspekta kontrapunkta i fuge, nego kao nešto što se gradi pomoću sve brojnijih varijacija, skoro ad infinitum, oko jedne sasvim tanušne teme“.

U nenadmašnom prevodu Danila Kiša, ovo ekskluzivno izdanje sadrži i trinaest Kišovih crteža u kojima varira lik „glavnog junaka“ Stilskih vežbi, a koji su nastali 1963. godine kao likovne vežbe, paralelne s jezičkim vežbama i varijacijama na zadatu temu.

„Kenoove Stilske vežbe su uzbudljivo remek-delo, i jedna od najboljih priča u francuskoj književnosti.“
– Vladimir Nabokov

„Stilske vežbe su napravile revoluciju, proklamujući moćne ideje i sledeći njihovu neoborivu logiku.“
– The Washington Post

„Neodoljiva i urnebesna demonstracija jezičkog potencijala.“
– The Believer Logger

„Keno na izvestan način postaje preteča kompjuterske poezije i kompjuterskih prevoda, no čuvajući se naravno apsolutizacije i unoseći u taj metod duh improvizacije i ironične distance.“
– Danilo KišLeksikoman Keno, kako ovog francuskog pisca naziva njegov poštovalac Belaval, sa lajbnicovskim ukusom za umetnost kombinatorike, na stotinak načina obrađuje isti siže, događaj stvaran i banalan, i time, na izvestan način, postaje preteča kompjuterskih prevoda. u njegovom delu prepoznaju se "najprisutnije tendencije francuskog duha, u vidu parodijskih elemenata takozvanog kartezijanstva, liričnosti, nacionalističkog patosa, sve do egzistencijalizma i fenomenološkog buncanja", ističe prevodilac "Stilskih vežbi" Danilo Kiš.


Ostali naslovi iz oblasti: Književnost i filologija

Izdavač: Laguna; 2022; Broširani povez; latinica; 20 cm; 160 str.; 978-86-521-4557-7;