knjizara.com
Caca u metrou

Rejmon Keno (autor)

Caca u metrou
891 din
Stara cena: 990 din
U korpu

Dvanaestogodišnja provincijalka Caca dolazi u Pariz, u posetu svom ekscentričnom ujaku Gabrijelu, s kojim treba da provede dva dana. Njena najveća želja jeste da se provoza metroom, ali upada u niz nesvakidašnjih situacija. Međutim, ni Caca nije sasvim svakidašnja. Ova istovremeno oštroumna i naivna, osetljiva i vulgarna devojčica u svom pohodu na Pariz susreće galeriju neobičnih likova: osim ujaka i njegove žene, tu su i taksista, vlasnik bara, vozač turističkog autobusa, obućar, udovica, papagaj i misteriozni čovek, koji menja svoj identitet skoro svaki put kada se pojavi.
Caca u metro

u, roman u kojem se odslikava posleratni Pariz, može se smatrati nekom vrstom paradigme u kojoj se ogledaju sve Kenoove stilske, filozofske i jezičke karakteristike. Smena realnih i nadrealnih situacija i likova prikazana je s mnogo jezičkog humora, a kolokvijalni govor obiluje vulgarizmima i kalamburima, što odražava ne samo autorovu preokupaciju jezikom već i društvenim i kulturnim previranjima jednog istorijskog trenutka.
Ingeniozni prevod Danila Kiša dočarava nam sve stilske i jezičke osobenosti ovoga dela, kojim je Keno osvojio čitalačku publiku širom sveta.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Francuska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Dereta; 2022; Broširani povez; latinica; 21 cm; 249 str.; 978-86-6457-436-5;