knjizara.com
Srušeni limeni krovovi

Džejms Li Berk (autor)

Srušeni limeni krovovi
rasprodato

U bablje leto 2005, oluja razornija od bombe koja je davno opustošila Hirošimu preti da južni deo države Luizijane izbriše s lica zemlje. Takve okolnosti okrutne stvarnosti čekaju Dejva Robišoa, detektiva iz parohije Iberija, kad dobije premeštaj u Nju Orleans. Na samom početku romana Džejmsa Lija Berka, Srušeni limeni krovovi, uragan Katrina je poharao grad i trgovački predeo, i stambene četvrti ostavio prepune sumnjivih tipova i vrebača svake vrste. Struje u gradu nema, vodovi su potpuno presečeni, a Nju Orleans je sveden na nivo srednjovekovnog društva. Nema zakona, reda, nema pomoći za povređene, utehe za unesrećene, spasa za nevine žrtve. Poplavljenim ulicam

a plutaju leševi, mrtva tela se zapliću u granje poplavom uništenog drveća.
Usred takve apokaliptične noćne more, Robišo će morati da pronađe dva serijska silovatelja, sveštenika zavisnog od morfijuma i sadističkog psihopatu koji bi mogao da bude opasniji od svih kriminalaca koji gmižu oskvrnutim gradom. Mučan okoliš koji je za sobom ostavila Katrina pokazaće se idealnim za Berkove gotovo biblijske vizije dobra i zla – čini se gotovo kao da je čekao katastrofu takvih razmera da bi rasplamsao najdirljiviju, najsiroviju i najsnažniju prozu koji je ikad napisao. Bes i bol proviruju između redova ovog najličnijeg Berkovog romana. A lako je moguće, kako kritičari naveliko nagađaju, i njegovog najboljeg. Srušeni limeni krovovi je ne samo briljantan kriminalistički roman već i najsnažnija fikcionalna hronika katastrofe s čijim će se posledicama Amerika još dugo boriti.
Kompleksni likovi i portreti ljudi u njihovim najboljim trenucima solidarnosti, ali i najgorem moralnom posrnuću, a sve pisano jedinstvenim autorskim stilom koji daleko premašuje okvire žanrovske književnosti, neke su od najboljih odlika ovog surovog i istinski ljudskog romana čiji filmski lik otelovljuje Tomi Li Džons. Prevod je delo Nebojše Buđanovca, a naslovna ilustracija preuzeta je s originalnog izdanja.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Američka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Algoritam Media; 2010; Broširani povez; latinica; 24 cm; 339 str.; 978-86-6123-008-0;