knjizara.com
Srpsko usmeno stvaralaštvo u interkulturnom kodu
zbornik radova

Srpsko usmeno stvaralaštvo u interkulturnom kodu
1650 din
U korpu

Zbornik Srpsko usmeno stvaralaštvo u interkulturnom kodu Instituta za književnost i umetnost u Beogradu kao 7. knjiga Biblioteke potvrđuje osnovne afinitete istraživača i trasira nove pravce razvoja Projekta. Zajednički imenitelj svih radova u zborniku je uvažavanje srpske usmene tradicije kao bitnog elementa nacionalnog kulturnog nasleđa. Sa dijahronijskog stanovišta usmeno stvaralaštvo se sagledava kao snažna vertikala istorijskog pamćenja srpskog naroda. U poetičkom smislu ispituje se do koje mere žanr utiče na oblikovanje sižea kao apstraktne sheme koja virtuelno egzistira u svesti svih učesnika usmene komunikacije. Iz kulturološkog

aspekta izučavaju se odnosi između tradicije i urbanog folklora, razmatraju se pitanja etniciteta, arhaičnost slojeva kulture, interkulturne veze i uticaji. Srpsko usmeno stvaralaštvo situira se u južnoslovenski, balkanski i evropski kontekst.
Metodologija proučavanja usmenog stvaralaštva obuhvata najširu kulturološku matricu koja uključuje sociološka, etnološka i etnografska, jezička, književnoteorijska, istorijska i druga promišljanja folklora. Bitan aspekt projekta su komparativna proučavanja usmenog stvaralaštva. Posebno su dragocena uporedna istraživanja folklora južnoslovenskih naroda, koja pokazuju zajednička istorijska ishodišta, pravce i tokove razvoja usmenog stvaralaštva, ali i osobenosti svake kulture ponaosob. U tematskom zborniku o srpskom usmenom stvaralaštvu u interkulturnom kodu nisu zapostavljeni ni procesi izvođenja i recepcije, te kompleksne veze pevača, kolektiva i tradicije u dijahronijskoj i sinhronijskoj ravni. U književnoteorijskom smislu studije u ovom zborniku promovišu savremenu metodologiju proučavanja nauke o književnosti i usvajaju moderna književnoteorijska znanja evropske folkloristike.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Usmena književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Institut za književnost i umetnost; 2012; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 478 str.; 978-86-7095-186-0;