Srpski pisci u Velikom ratu

Olga Krasić-Marjanović (autor)

Srpski pisci u Velikom ratu

605 din

U korpu

Knjiga je, na neki način, sažeta antologija dela srpskih pisaca iz Velikog rata, a "nije pisana i sastavljana s namerom da donese preciznu ocenu i popis celokupne srpske književnosti u Prvom svetskom ratu jer je završna reč o piscima i njihovim delima zapisana je već u književnoj istoriji i književnoj kritici".


Sastavljena je sa namerom da sadašnjim i budućim generacijama kroz književna dela dočara atmosferu i događaje Prvog svetskog rata, da skrene pažnju na biografije srpskih pisaca koji su učestvovali u ratu i pisali o njemu, navodi priređivač i dodaje da su često detalji iz njihovih života ili prećutkivani, ili uzgred pomenuti u jednoj ili dve rečenice u enciklopedijama i književnim leksikonima, a u najboljem slučaju rasute su po stručnim publikacijama koje čitaju sada sve ređi posvećenici.
Knjiga je pisana sa namerom da se skrene pažnja na ona dela pisaca koja nisu uvek najvažnije odrednice u njihovom književnom opusu, a govore o tim teškim danima borbe. Te knjige najčešće se ne čitaju i ostaju zatrpane u prašnjavim policama biblioteka. Ponekad su ta dela „zaturena“ u retkim periodičnim publikacijama, kao što je slučaj sa pesmom u prozi Isidore Sekulić "Tihe strofe", koja je objavljena u niškom časopisu "Delo" 1915. godine.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Prvi svetski rat
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Globosino; 2014; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 255 str.; 978-86-7900-065-1;