Srpski jezik u brojkama

sabrani radovi

Ilija Ković (autor)

Srpski jezik u brojkama

528 din

Stara cena: 660 din

U korpu

Kroz predstavljene radove (ukupno 10) prikazana su tri nivoa jezika – fonološki, leksički i sintaksički. Data je jasna i jednostavna definicija foneme, koja se kod nas uporno zanemaruje, a ona razgraničava glas i slovo kao najčešće zamene za fonemu. Raspodela fonema u govornom lancu prirodnog jezika daje brojne odlike koje karakterišu dotični jezik.
Leksički nivo je složeniji. U ovde datim radovima (3) izložene su neke mogućnosti izučavanja jezika sa ovog stanovišta: funkcija i priroda reči sa šest i više slogova, mogućnosti poređenja rečnika dva ili više autora, kao i leksičke i stilske analize pojedinih dela.


Deseti rad, Kvantitativni pristup srpskoj rečenici, sveobuhvatno posmatra rečenicu srpskog jezika s obzirom na broj i dužinu rečenice, kao i na njenu strukturu, kada se radi o klasama reči. Poređenja su izvedena između jezika dnevne štampe i jezika savremene srpske proze, a u okviru ove poređenja stila pojedinih pisaca. Brojni tabelarni pregledi na kraju rada mogu poslužiti za dalje i produbljenije analize.
Poslednji, jedanaesti rad, Muška imena, donekle odstupa od prethodnih radova, mada su i imena sastavni deo jezika. Muška imena su analizirana u jednom strogo definisanom vremenskom razdoblju pa su i rezultati neočekivani i veoma zanimljivi.
Sabrani radovi, svi zajedno i svaki ponaosob, predstavljju veliki doprinos istraživanju srpskog jezika. Svaka istraživačka tema poseduje jasno definisan cilj istraživanja, metodologiju i uređene rezultate obrade i kvantitative i kvalitattivne analize.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srpski jezik
Ostali naslovi iz oblasti: Filologija i lingvistika

Izdavač: Albatros plus; 2014; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 166 str.; 978-86-6081-134-1;