knjizara.com
Srpska poezija u doba tranzicije
Zbornik radova

Srpska poezija u doba tranzicije
1650 din
U korpu

Zbornik Srpska poezija u doba tranzicije proistekao je sa okruglog stola, održanog 18. maja 2022. godine u Institutu za književnost i umetnost, u organizaciji naučnog odeljenja „Srpska književnost i kulturna samosvest“. Ovaj zbornik, koji su uredile Jana Aleksić i Milica Ćuković, predstavlja treće izdanje u ediciji Kulturni okviri srpske književnosti.
Cilj organizovanja okruglog stola Srpska poezija u doba tranzicije i uređivanja istoimenog zbornika sadržan je u nameri da se uspostavi kritički presek stanja srpskog pesništva u poslednjih trideset godina. Uprkos tome što

se kontinuirano održavaju naučni skupovi posvećeni pesništvu pojedinačnih autora, kako onih koji pripadaju književnoj tradiciji i kanonu, a povodom obeležavanja jubileja, tako i savremenih, uglavnom povodom nagrada za celokupno pesničko delo, može se zapaziti da u našoj akademskoj javnosti izostaju temati i zbornici radova u kojima bi se književnoistorijski relevantno omeđio i definisao savremeni srpski pesnički korpus i sistematizovali njegovi poetički tokovi, književne estetike i kulturne ideologije. Iz tih razloga, u ovoj publikaciji okupljeni su eminentni kritičari različitih generacija, koji mapiraju težišne aspekte savremenih pesničkih tendencija i ukazuju na problemska mesta sa kojima se u svom radu suočavaju naši stvaraoci.
Doba tranzicije iznedrilo je i kulturni angažman pojedinih stvaralaca i nove pesničke prakse, ali i mnoštvo međusobno sučeljenih ideoloških stanovišta. Pojava novih izdavača i izdavačkih politika, ali i novih modusa plasmana pesničke reči usmeravaju razvoj i utiču na poetičko i ideološko profilisanje savremene srpske pesničke scene.
Stoga se u trinaest radova ovog zbornika uočeni pesnički pluralizam sagledava iz više metodoloških uglova, poetička opredeljenja autora se na naučno relevantan način diferenciraju i situiraju unutar kulturnog polja, kako bi se savesno i odgovorno ispitale mogućnosti njihovog vrednovanja. Uvidi i zaključci izneti u radovima sabranim u ovom zborniku trebalo bi da posluže kao podsticaj za dalja proučavanja savremene srpske poezije, njenih poetičkih i kulturoloških karakteristika.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srpska poezija
Ostali naslovi iz oblasti: Književnost i filologija

Izdavač: Institut za književnost i umetnost; 2023; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 243 str.; 978-86-7095-319-2;