knjizara.com
O svetlosti starijoj od nesreće
eseji o srpskoj poeziji i kulturi

Aleksandar Jovanović (autor)

O svetlosti starijoj od nesreće
2530 din
U korpu

Knjiga je nastajala dugo, oko tri decenije, i rezultat je rada na naučnom projektu posvećenom proučavanju poetike srpske književnosti 20. vijeka u Institutu za književnost i umetnost u Beogradu. Taj projekat je zasnovao, njime rukovodio, profesor dr Novica Petković. Aleksandar Jovanović mu je bio jedan od najodanijih i najredovnijih saradnika. Tragovi Petkovićeve analitičke posvećenosti pjesmi i tumačenju poezije u kulturnom kontekstu prepoznatljivi su u ovoj knjizi. Do toga je Jovanoviću, očito, veoma stalo, pa otuda i podnaslov: Eseji o srpskoj poeziji i kulturi.
Jovan DelDoslednim i posvećenim tumačenjem srpske Poezije Aleksandar Jovanović razvio je svojevrsni specifični i prepoznatljivi kritičarski rukopis i izgradio pouzdane i razgranate instrumente za analizu. Čitaocu njegovih eseja jasno je da je u njih nenametljivo ugrađeno ogromno znanje i književnosti i književnoteorijskih škola, čija se prava mera sagledava u dubini autorovog uvida u književni tekst, kao i načina na koji se ti uvidi saopštavaju, odnosno precizno tumačenje istovremeno je i svojevrsno pripovedanje o pesmi i njenom značenju.
Slađana Jaćimović

Knjiga O svetlosti starijoj od nesreće. Eseji o srpskoj poeziji i kulturi svojom svetlošću obasjava poeziju koja sabira u sebi doživljaj kulture, vremena i prostora u kome je nastala, usmeravajući nas na kontinuitet srpske moderne poezije. Upravo je poezija ta koja i jeste najbolji odjek našeg duhovnog bića. Aleksandar Jovanović nam razotkriva sve slojeve pesničkog teksta kao poetičkog i kulturnog manifesta srpske moderne i savremene poezije.
Svetlana Šeatović

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srpska poezija
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Službeni glasnik; 2. izdanje, 2022; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 480 str.; 978-86-519-2904-8;