knjizara.com
Srpska književna kritika i kulturna politika u drugoj polovini XX veka
tematsko-problemski zbornik

Srpska književna kritika i kulturna politika u drugoj polovini XX veka
918 din
Stara cena: 1080 din
U korpu

Četvrti zbornik tematsko-problemskih radova posvećenih proučavanju srpske književne kritike u Institutu za književnost i umetnost.
U prvom zborniku, Prilozi za istoriju srpske književne kritike, objavljenom 1984. godine, publikovano je 19 obimnih studija. U njima su proučena shvatanja i pojam kritike u srpskoj književnosti; predstavljeni su vidovi i oblici kritike u književnoj periodici; osvetljena su neka specifična književna pitanja kojima su se bavili najistaknutiji srpski kritičari; naznačene su teorijske osnove i filosofske dimenzije književne kritike. Ovi radovi predstavljaju svojevrsne (meta)kritičke komentare edicije „Srpska književna kritika“. U toj ediciji – koj

u je zasnovao Predrag Palavestra, a uređivali je i u njoj sarađivali najznačajniji savremeni kritičari, teoretičari i istoričari srpske književnosti – objavljeno je u periodu 1975–1995. godina 25 obimnih tomova srpske književnokritičke proze, od njenih početaka u poslednjim decenijama XVIII veka do sredine XX stoleća. U ediciji su sabrani, sistematizovani i valorizovani svi tokovi i vidovi književnog mišljenja u srpskoj novijoj kulturi. Edicija „Srpska književna kritika“ dovrhunjena je u velikoj naučnoj sintezi Istorija srpske književne kritike 1768–2007. Predraga Palavestre, koju je 2008. godine objavila Matica srpska.
Drugi zbornik, Istorija i teorija srpske književne kritike (2009), u celini je posvećen kritičkom osvetljavanju naučne metodologije, kulturne ideologije i aksiologije u Palavestrinoj Istoriji. U ovom uzornom naučnom dijalogu o otvorenim književno-istorijskim i teorijsko-metodološkim pitanjima u proučavanju srpske književne kritike učestvovalo je 27 današnjih naučnika svih generacija: Ivo Tartalja, Svetozar Koljević, Dušan Ivanić, Marko Nedić, Milica Mustur, Žarko Rošulj, Milan Radulović, Miodrag Maticki, Radovan Vučković, Miroslav Egerić, Svetlana Velmar-Janković, Mirjana D. Stefanović, Vladislava Gordić-Petković, Bojan ?orđević, Svetlana Milašinović, Sanja Zlatković, Igor Perišić, Tatjana Rosić, Stojan ?orđić, Bojan Jović, Milan Orlić, Radomir V. Ivanović, Staniša Tutnjević, Aleksandra Mančić, Milena Stojanović, Zlatoje Martinov, Miloš ?orđević. Autori studija u ovom Zborniku najviše naučnih pitanja i kritičkih primedbi uputili su Palavestrinoj sistematizaciji srpske književne kritike u drugoj polovini XX veka, njegovim analizama kulturnih i ideoloških procesa u tom dobu i, posebno, kritičkim ocenama pojedinih savremenih kritičara. Detaljnija elaboracija naučnih pitanja otvorenih u ovom zborniku sadržana je u dva naredna tematsko-problemska zbornika.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Književna kritika
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Institut za književnost i umetnost; 2013; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 554 str.; 978-86-7095-197-6;