knjizara.com
Srbija u lavirintima tranzicije
ogledi iz političke sociologije savremenog društva

Zoran Stojiljković (autor)

Srbija u lavirintima tranzicije
rasprodato

Knjiga Srbija u lavirintima tranzicije predstavlja zbirku od trinaest ogleda iz političke sociologije, u vezi sa problemima društvene transformacije u Srbiji u poslednje dve decenije, od kojih je manji broj objavljen ranije. Sadržajno, ogledi su posvećeni analizi različitih aspekata transformacije društva u Srbiji iz ugla političke sociologije. Ostvar

ujući neophodnu meru povezivanja teorijske analize i empirijskih istraživanja, kao i razmatranja svih relevantnih aspekata društvene i političke tranzicije, autor je uspeo da obuhvati najvažnije oblasti i probleme tranzicije u Srbiji: civilno društvo, socijalni kapital, demokratiju, privatizaciju, korupciju, socijalnu državu, političke stranke, sindikate i socijalni dijalog.
Polazeći sa normativnog stanovišta koje podrazumeva angažovanje za ostvarenje učvršćene demokratije, razvijenog civilnog društva i socijalne države, autor daje kritički uvid u domete i perspektive društvenih i političkih promena u Srbiji. Iako knjiga nosi podnaslov u kome se tekstovi karakterišu kao ogledi, radi se ipak o temeljnim istraživačkim tekstovima, koji su iz razloga „čitljivosti“ pisani esejistički, tako da su prihvatljivi i razumljivi i za čitaoce koji nisu nužno stručnjaci za političku sociologiju. Kada je reč o jednom od najeksponiranijih političkih analitičara, ovi tekstovi predstavljaju teorijsko-istraživački i normativno-analitički okvir iz koga autor crpi svoje komentare javnih politika, pa su tim pre značajniji izvor analize aktuelnih društvenih i političkih procesa u Srbiji.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Tranzicija , Demokratija , Srbija
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Službeni glasnik; 2011; Broširani povez; latinica; 23 cm; 493 str.; 978-86-519-0816-6;