knjizara.com
Spriječite sagorijevanje na poslu
Šest strategija za poboljšavanje vašeg odnosa s poslom

Christina Maslach, Michael P. Leiter (autor)

Spriječite sagorijevanje na poslu
rasprodato

Stres je svakodnevna pojava kojoj niko ne može da pobegne – od malog deteta do osobe u dubokoj starosti, od vrhunskog menadžera do nezaposlenog beskućnika. Može se javiti u privatnom životu i u svim oblicima radne aktivnosti. Knjiga opisuje suštinu profesionalnog stresa i sagorevanja na poslu i nužnost ravnoteže između zahteva radnog okruženja i mogućnosti njihovog zadovoljavanja. Ključnim uzrokom sagorevanja u radu autori smatraju šest dimenzija neusklađenosti između posla i vlastitih vrednosti, potreba i mogućnosti. Pred sobom imamo lako čitljiv plan za samopomoć zaposlenih na bilo kom radnom mestu i u bilo kom radnom okruženju. Na putu smanjivanja

stresnosti posla, prvi korak je analiza i samoocenjivanje nivoa neusklađenosti sa radnim okruženjem. Tome služi detaljno prikazan sistem za ocenjivanje područja i nivoa neusklađenosti. Zatim sledi jasno strukturiran postupak izrade plana uvođenja promena, a na kraju praćenje njegovog ostvarivanja. Primeri primene opisanih instrumenata za analitičko ocenjivanje intenziteta organizacijskih izvora stresa omogućiće stručnjacima da znanja iz ove knjige primenjuju i tako unapređuju kvalitet življenja u svom radnom okruženju. Autori vrlo realistično upozoravaju na prednosti, ali i rizike koje nosi odabir i sprovođenje pojedine strategije smanjivanja svakog od šest područja neusklađenosti radnog okruženja i zaposlenog, što knjizi daje posebnu uverljivost i primenjivost. Tako na zanimljiv način ističu usku povezanosti čoveka i rada. Iz toga sledi da, kad postoji velika i stalna neusklađenost između osobe i posla, treba nešto promeniti u tom bliskom odnosu jer inače sledi sagorevanje kao najštetnija psihološka posledica rada.

„ Problemi na poslu mogu biti vrlo teški za vas.

- Ovo je tako bolno.
- Učinjena mi je nepravda.
- Ovo nije onako kako bi trebalo biti.
- Izluđuje me.
- Vrlo sam ljut i neću to više da podnosim.
- Zaustavite Zemlju, želim sići.


Kada počnete sagorevati, suočeni ste s ogromnim problemom. Sagorevanje je puno više od stanja u kojem se jednostavno osećate loše ili imate loš dan na poslu. To je hronično stanje neusklađenosti s poslom, a ono može da predstavlja veliku krizu u vašem životu... Ova knjiga nudi način borbe sa sagorevanjem kada se čini da su vaše šanse slabe. Izazov leži u pronalaženju ličnog plana rada u radnom okruženju koje vam nije naklonjeno. Svesni smo da ovo okruženje ne možete sami da promenite, ali možete da naučite kako njime da upravljate efikasnije, kako da izbegnete neke zamke i kako da preokrenete neizvesne situacije u vašu korist.”
                                                                                  iz Spriječite sagorijevanje na poslu

„Knjiga za sve koji rade, pomoći će vam da procenite ključne aspekte uspeha na poslu i da identifikujete i razvijete strategije za ublažavanje izazova i iskorišćavanje prilika koje vam nudi nesavršeno radno mesto.”
               Ron Coley, zamenik rektora, Business and Administrative Services, University of California, Berkeley

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Stres , Psihologija uspeha , Samopomoć , Radni učinak
Ostali naslovi iz oblasti: Popularna psihologija

Izdavač: Mate; 2011; Broširani povez; latinica; 23 cm; 215 str.; 978-953-246-127-5;