knjizara.com
Sinovi svetog Save

Vladimir Dimitrijević (autor)

Sinovi svetog Save
2530 din
U korpu

Sinovi Svetog Save je knjiga o najvećim Srbima 20. veka. Saznajte šta su govorili, kako su živeli i kakvo zaveštanje su nam ostavili. U knjizi je dr Vladimir Dimitrijević priredio sve što treba da znate o njihovom poreklu i detinjstvu, školovanju i crkvenoj službi.

Iz predgovora knjizi Sinovi Svetog Save
„Knjiga koju čitalac ima u rukama priređena je od svedočanstava o tri čoveka Gospodnja koji su i simvoli srpskog 20. veka. Prvi među njima je episkop ohridski i žički Nikolaj, koji je u život naše Crkve i naroda ušao početkom 20. veka, a ka Nebeskoj Srbiji se zaputio početkom njegove druge polovine (1956. godine). Drugi je arhimandrit

Justin Ćelijski, koji je monaštvo primio u doba sveopšteg stradanja našeg naroda u Prvom svetskom ratu, a posle Drugog svetskog rata živeo u konfinaciji, pod stalnim nadzorom komunističke tajne policije, da bi Hristu prešao godinu dana pre no što je umro tlačitelj hrišćana, Tito, i pre no što je Jugoslavija (taj, po Nikolaju Velimiroviću, prkos Bogu i Svetom Savi) konačno počela da se raspada.

Treći je episkop raško-prizrenski Pavle, potonji patrijarh srpski, koji se na čelu Crkve našao krajem 20. i početkom 21. veka, kada se Jugoslavija zaista raspala, i kada su se Srbi našli na udaru NATO-a i svojih slabosti. Sveti vladika Nikolaj bio je uzor ocu Justinu, a otac Justin episkopu raško-prizrenskom Pavlu. Njihovo prejemstvo, svešteni kontinuitet, bilo je jedan od ključnih uzroka ostajanja Srba vernih Hristu i svetosavsko–kosovskom zavetu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Sveti Sava
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija, geografija i arheologija

Izdavač: Catena Mundi; 2022; Tvrd povez; ćirilica; 25 cm; 510 str.; 978-86-6343-166-9;