knjizara.com
Sezona uragana

Fernanda Melčor (autor)

Sezona uragana
990 din
U korpu

Vještica je mrtva! Već na prvim stranicama romana „Sezona uragana”, čija je radnja smještena u La Matosu, fiktivni meksički gradić, saznajemo da je grupa djece u obližnjem kanalu otkrila leš u stanju raspada koji pripada osobi koju su svi znali kao Vješticu. Svako poglavlje romana, a ukupno ih je osam, usmjereno je na jedan od likova i njihov odnos s ubijenom Vješticom. Poglavlja su sastavljena iz jednog bloka teksta i napisana su upotrebom kolokvijalnog jezika koji uključuje i odlike meksičke usmene tradicije. Narativni stil za koji se autorka odlučila inspirisan je stilom Gabrijela Garsije Markesa u njegovom romanu „Patrijarhova jesen”. Fernanda Melčor je n

a ideju za pisanje ovog romana došla nakon što je pročitala izvještaj o ubistvu žene čije je tijelo otkriveno u kanalu u ruralnom dijelu Verakruza. Zločin je počinio muškarac koji je tvrdio da je ubio ženu jer je pokušala da ga opčini. „Sezona uragana” donosi nam nesvakidašnju ali virtuozno ispripovijedanu priču o brutalnosti, izopačenosti i nasilju.

MEĐUNARODNA KNJIŽEVNA NAGRADA 2019.
UŽI IZBOR ZA MEĐUNARODNU BUKER NAGRADU 2020.
UŽI IZBOR ZA MEĐUNARODNU KNJIŽEVNU NAGRADU U DABLINU 2021.
ŠIRI IZBOR ZA NACIONALNU KNJIŽEVNU NAGRADU ZA PREVODNU KNJIŽEVNOST 2020.

„Sezona uragana Fernande Melčor je toliko čudnovata, divlja i zloglasna da sam skoro propustio oštre kritike ugrađene u samu priču. Mješavina droge, seksa, mitologije, očaja malog grada, siromaštva i sujevjerja, ovaj roman širi se poput kakve gljivice iz mračnog centra literarnog prostora gdje se susreću kriminalistička fikcija i horor. Melčor je vještica, a ovaj roman je moćna čarolija.”

Gabino Iglesias, NPR

„Sezona uragana donosi osudu nasilja — posebno seksualnog nasilja — prikazujući ga tako nepokolebljivo, u scenama i jeziku, što čini da Truman Kapote i Kormak Makarti izgledaju pitomo. Ovo je roman koji, poput olova, tone na dno duše i tu ostaje.”

Los Angeles Review of Books

„Debitantski roman Fernande Melčor na engleskom jeziku svojevrsni je bijesni vrtlog glasova koji se kovitlaju oko ubistva u provincijskom meksičkom gradiću. Snažan, mahnit, nasilan i beskompromisan, autorkin prikaz grada koji gleda na sopstveno uništenje zapravo je bure baruta koje se zapali na prvoj stranici i održava intenzivnu, eksplozivnu vrelinu sve do svoje posljednje rečenice.”

Publishers Weekly

„Sezona uragana je intenzivno i hipnotičko književno iskustvo, gdje fizičko nasilje i neprijateljstvo pejzaža čine mikrokosmos bespomoćnosti. Narativna zrelost Fernande Melčor je moćna: knjiga koja vas potrese.”

Mariana Enríquez

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Latinoameričke književnosti
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Imprimatur; 2023; Broširani povez; latinica; 20 cm; 230 str.; 978-86-6188-004-9;