knjizara.com
Senka planine

Gregori Dejvid Roberts (autor)

Senka planine
1980 din
U korpu

„Prvi pogled na more sa Obalske ulice ispunio mi je srce, ako već ne i um. Skrenuo sam misli sa crvene senke. Prestao sam da razmišljam o piramidi dželata i Sandžajevoj kratkovidosti. Prestao sam da razmišljam o svojoj ulozi u svem tom ludilu. I nastavio sam da vozim, uz svoje prijatelje, ka kraju svega.”
Šantaram je upoznao milione čitalaca sa nezaboravnim likovima preko Lina, australijskog begunca, koji izrađuje falsifikovane pasoše za ogranak bombajske mafije. U Senci planine, dugo očekivanom nastavku, Lin mora da pronađe svoj put u Bombaju kojim upravlja druga generacija mafijaških bosova, koja nastupa sa drugačijim pravilima igre.
Prošlo je dve

godine od događaja opisanih u Šantaramu, i Lin je, u međuvremenu, izgubio dvoje ljudi koje je zavoleo: očinsku figuru, Kaderbaja, i svoju srodnu dušu, Karlu, koja se udala za zgodnog indijskog medijskog tajkuna. Lin se sa krijumčarskog puta vraća u grad koji se, kako izgleda, isuviše promenio. Mnogi od njegovih starih prijatelja su odavno otišli, nove mafijaške vođe uplele su se u rastuće nasilje i opasne intrige, a čuveni sveti čovek dovodi u pitanje sve što je Lin mislio da je spoznao o ljubavi i životu. Ali Lin ne može da napusti Ostrvski grad: Karla i fatalno obećanje to mu neće dozvoliti.

Nastavak Šantarama, ali podjednako i samostalan roman, Senka planine prati Lina kroz nove avanture u senovitim svetovima i kulturama. To je roman o potrazi za identitetom, ljubavlju, značenjem, svrhom, domom, čak i tajnom života... Lin je našao sreću i ljubav, ali dobija poziv od prijatelja u opasnosti, pa sve stavlja na kocku i polazi da mu pomogne. U onome što sledi osam muškaraca će odigrati značajne uloge: jedan će mu postati prijatelj, jedan neprijatelj, jedan će pokušati da ga ubije...

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Australijska književnost na engleskom jeziku
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Algoritam; 2018; Broširani povez; latinica; 21 cm; 782 str.; 978-86-7662-156-9;