knjizara.com
Šala : sedam priča o ljubavi

Anton Pavlovič Čehov (autor)

Šala : sedam priča o ljubavi
rasprodato

Anton Čehov (1860–1904) je poručio da „veliki pisci i umetnici politikom treba da se bave samo onoliko koliko im je potrebno da bi se od nje branili“. Nadovezujući se na svoje prethodnike, autore velikih romana (Dostojevskog, Tolstoja i dr.), on je (po profesiji lekar a po vokaciji suptilni umetnik), kao pisac pripovedaka i drama, demonstrativno zaronio u prividno neatraktivnu svakodnevicu običnih ljudi. U tako usmerenom Čehovljevom opusu nastale su i priče o ljubavi koje smo odabrali za ovu knjigu.

Isp

ostavilo se da je u „pojedinostima“, „detaljima“, „sitnicama“ života, „što je iz daljine izgledalo kao osenčeni nabor“ – raskopavao – „zapravo – otvor u Večnost“ (formulacija simboliste A. Belog). Ograđujući se od velikih teorija o čoveku i društvu, on je pokazivao da mu nisu strane ni filozofske primisli o „razgolićenom čoveku“, ljubavi, erotici, braku i porodici tada anatemisanog pisca Vasilija Rozanova.

U prilog Čehovljevog prosecanja „otvora u Večnost“ svedoči i konstatacija američke spisateljice Džojs Kerol Outs (rođ. 1938): „Kad čitaš Čehova, vidiš da, ma koliko ljudi bili pametni, postoji granica preko koje um ne može da ide...“ kad „ tvoj sopstveni svet neće da ti se potčinjava, nećeš moći da vladaš njime. Tako je bilo u Čehovljevo doba, a danas je to još aktuelnije.“
M. Sibinović

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ruska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Paideia; 2015; Broširani povez; ćirilica; 17 cm; 127 str.; 978-86-7448-620-7;