Šajkaški bataljon - od osnivanja 1763. do razvojačenja 1873. godine

Stevan Slavnić (autor)

Šajkaški bataljon - od osnivanja 1763. do razvojačenja 1873. godine

733 din

Stara cena: 917 din

U korpu

Sukob hrišćanske i islamske civilizacije imao je posledice i na male narode koji su se našli na njihovom putu. Ti narodi stavljali su se često u službu katoličkih kraljeva koji su ih rado prihvatali. Tursko osvajanje Balkana otvorilo je vrata daljem prodiranju u srednju i zapadnu Evropu gde su joj se isprečile Ugarska kraljevina a nedugo zatim i nasledni posedi Habzburške kuće. Vešta i dalekovida politika „Slavnog doma“stvorila je od Srba prebeglih sa svojih ognjišta značajan sloj vojnika na kojima je počivala viševekovna odbrana od turskih napada oličena u tada jedinstveno zamišljenoj Vojnoj granici (krajini).

Vojna krajina menjala je svoje teritorijalne oblike tokom osvajanja Habzburške monarhije u srednjem Podunavlju sve do 1739. god. u čemu su Srbi kao graničari dali veliki doprinos. Centralističko-vojni aparat trudio se da ove delove teritorije prilagođava potrebama državne politike i drži pod krutom vojničkom disciplinom tokom čitavog njenog postojanja. Sredina XVIII veka velika je prekretnica za Vojnu granicu koja je počela da dobija jednoobrazan karakter sprovođenjem reformi i formiranjem 17 regimenti i Šajkaškog bataljona. Šajkaškom bataljonu kao specijalnoj vojnograničarskoj formaciji nije posvećena dovoljna pažnja u domaćoj istoriografiji iako postoji dovoljan broj izvora pomoću kojih je moguće rekonstruisati njegovo mesto u istoriji Vojne granice. Teritorija Šajkaškog bataljona obuhvata prostor u južnom delu Bačke oivičenog Dunavom, Tisom i ostacima Rimskih šančeva.
Konsultovani su prilozi Avrama Đukića, akademika Slavka Gavrilovića, Jovana Savkovića, Aleksamdra Foriškovića, Dušana J. Popovića. Za opštu istoriju Evrope i Habzburške monarhije u XVIIIi XIXveku korišćena su dela akademika Čedomira

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Vojna krajina , Vojna istorija
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2013; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 147 str.; 978-86-515-0793-2;