knjizara.com
Romani - Kami

Alber Kami (autor)

Romani - Kami
rasprodato

Srećna smrt
Patris Merso, siromašni službenik, ubija bogatog invalida Zagreja i beži nekažnjen, sa njegovim novcem. Posle boravka u Pragu i Đenovi, vraća se u Alžir. U samrtnom času shvata da je čovekova sreća u svesnom izboru - i umire srećan.

Stranac
Merso, kamijevski antijunak apsurda i pobune, biva osuđen na smrt, više zbog ravnodušnosti na majčinoj strani nego zbog ubistva jednog Arapina na plaži. Junakovo stanje duha ogleda se i u samom stilu pisanja, jednostavnom i krajnje svedenom.

Kuga
S

uočeni sa epidemijom kuge u Oranu, osuđeni na izolaciju, usamljenost i smrt, pojedini spas nalaze u begu ili prepuštanju sudbini; a drugi, kao Taru i doktor Rije, u borbi protiv ove pošasti (simbola sveopšteg apsurda) i u ljudskoj solidarnosti.

Pad
U Amsterdamu, Žan-Batist Klamans, "sudija-pokajnik", poverava neznancu svoju grižu savesti i očajanje zbog toga što nije spasao jednu ženu od utapanja. U ovom romanu neobične forme, punom ironije, autor kao da se oprašta od sopstvenih iluzija.

Prvi čovek
Nedovršeni roman sa autobiografskim elementima. Prvi čovek je dete bez nasledstva čiji je otac poginuo u ratu, i koje mora sve da počne od početka. Kamijeva namera bila je da prikaže široku fresku svog vremena, nalik na Rat i mir, ali sa osobenim humorom.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Francuska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Paideia; 2. izdanje, 2010; Tvrd povez; latinica; 21 cm; 619 str.; 978-86-7448-501-9;