knjizara.com
Revolucija i građanski rat u Španiji 1934-1939

Emil Temim, Pjer Brue (autor)

Revolucija i građanski rat u Španiji 1934-1939
2499 din
U korpu

Delo koje se načelno smatra najboljom opštom istorijom Španskog građanskog rata, kao klasični i neizostavni pregled jednog od najznačajnijeg konflikta u XX veku, svoju briljantnost i informativnost duguje uklapanju istorijskih elemenata, vojnih dešavanja i revolucionarnih intriga. Događaji koji su se odigrali u Španiji od jula 1936. do marta 1939. nisu označili samo odlučujuću političku proveru, generalnu probu rata koji će tokom šest godina suprotstaviti jednu polovinu sveta drugoj; oni su pre svega predstavljali društvenu, radničku i seljačku revoluciju protiv vojne pobune generala. Revolucija je ana

lizirana sa svojim nasiljem, ali i svojim nadama, ostvarenjima, čak i privremenim snovima, no, od vojne pobune do revolucije, od revolucionarnog rata do rata kao takvog, put je bio kratak: rat je progutao revoluciju. Od tog trenutka, sudbina Španije zavisiće od strane intervencije, a Franko će izaći kao pobednik iz partije u kojoj su glavne uloge igrali Hitler i Musolini, Čemberlen, Blum i Staljin.
Nadasve čitljivo, vrsne analize prate čitav tok rata u hronološkom nizu, ne zanemarujući ni pozadinu u vidu Druge republike, radničkog pokreta i upliva različitih elemenata španske države i društva, ekonomskih, političkih, socijalnih i međunarodnih faktora, dok je sama knjiga opremljena mapama, dijagramima i paralelnom hronološkom tabelom zbivanja u republikanskoj i nacionalističkoj Španiji.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Španija
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Filip Višnjić; 2017; Tvrd povez; latinica; 24 cm; 389 str.; 978-86-6309-133-7;