knjizara.com
Rečnik psihopatologije detinjstva i mladosti

Didije Uzel, Mišel Emanueli, Fransoaz Mogžio (autor)

Rečnik psihopatologije detinjstva i mladosti
rasprodato

Prvo. Knjiga multidisciplinarno obuhvata psiho-, psihosomatsku i somatopsihičku patologiju najznačajnijeg perioda u razvoju ličnosti – razvojnog perioda. Odnosno, pristupajući razvojnoj dinamici, knjiga je utemeljena na medicinskim disciplinama (uglavnom psihijatrija, neurologija i pedijatrija), ali uključuje i podatke iz psihologije, sociologije, genetike, pedagogije, defektologije, filozofije, lingvistike, prava.
Dru

go, kada je reč o razvojnom dobu, shodno za francusku psihijatriju karakterističnoj temeljnosti, naučnosti i suptilnosti u pristupu psihijatrijskom bolesniku,, “razvojno” je ovde obuhvaćeno u širokom registru – od začeća embriona, preko intrauterinog razvoja, zatim psihijatrije bebe, deteta i adolescenta. Posebna su novina poglavlja o Medicinski pomognutom oplođavanju, Roditeljstvu i identifikaciji sa roditeljima, Somatskim teškim ili hroničnim oboljenjima, Dečjem poimanju smrti, Leukemiji kod deteta, itd.
Treće, oblikovanje govora, procesa mišljenja i saznavanja, formiranje predstava (reprezentacija), sa svim mogućim pratećim teškoćama, pažljivo su istražena u svim aspektima – medicinskom, psihiloškom, lingvističkom, socijalnom itd., što u postojećim udžbenicima nismo nalazili.
Četvrto, u knjizi su izneti podaci iz bazičnih medicinskih i srodnih nauka koji su neophodni i izuzetno korisni za ova proučavanja - neurologije, neurohemije, neuroanatomije, neurofiziologije, neuropsihologije, što je, takođe, retkost u postojećoj literaturi na srpskom jeziku.
Peto, aktuelnost knjige odražava i veliki broj odrednica koje se odnose na probleme adaptacije i razvoja adolescenta u savremenom svetu, ali ne manje i problema roditelja vezanih za razumevanje i postupke tokom lečenja njihove dece - od najranijeg uzrasta do adolescencije. Ovaj savetodavni i usmeravajući aspect u odnosu na roditelje smatram izuzetno značajnim.

Konačno, osim navedenog, knjiga obiluje temeljnim prikazom i ozbiljnim, kritičkim komentarima psihijatrijskih entiteta, njihovog dijagnostikovanja i terapije.
Francuska psihijatrijska škola je, zajedno sa nemačkom, bila vodeća u Evropi do Drugog svetskog rata, otkada su primat, malo po malo, preuzele anglosaksonske škole (u skladu sa dominacijom engleskog jezika). Naša je javnost uglavnom u kontaktu sa prevodima sa engleskog jezičkog područja, čime je uskraćena za neprocenjivo vredne i kvalitetne doprinose, aktuelne i u kontinuitetu, dečjoj psihijatriji. Ova se, u Francuskoj, osim duboke ukorenjenosti u psihoanalizi, značajno zasniva i na svim aktuelnim naučnim saznanjima iz neuronauka i srodnih disiplina.
Prim. dr sci. Nataša Caran, neuropsihijatar


Ostali naslovi iz oblasti: Psihologija

Izdavač: Paideia; 2014; Tvrd povez; latinica;