knjizara.com
Razotkrivena Izida 1-2

Helena Petrovna Blavacka (autor)

Razotkrivena Izida 1-2
13640 din
U korpu

U ovom delu Blavacka je obavila neverovatno težak zadatak tako što je iznela pregled dugog puta misaonog čovečanstva, počev od drevnih filozofskih sistema a završavajući naučnim teorijama XIX veka. Hiljadugodišnja mudrost – spokojna, nepristrasna, neiscrpna, konačno se pojavila i pred našim čitaocima. U Razotkrivenoj Izidi su objedinjeni elementi duhovnog nasleđa Istoka i Zapada, pomirene su suprotnosti svih postojećih religija, ukazano je na njihov zajednički izvor. U njoj Blavacka

piše o misterijskim legendama, istinskim posvećenicima, kultovima istoka i zapada, o tajnama budizma i hrišćanstva, zatim o istinskom Hristu, poreklu hrišćanstva, uticaju zvezda i planeta na čovekovu sudbinu, zagonetkama pustinje Gobi, materijalizaciji duhova, životu posle smrti... Jedna od velikih prednosti ove studije sastoji se u tome što je u njoj dat bogat činjenični materijal o onim formama u koje se zaodevala istina kad je, saobrazno epohama i duhovnoj posebnosti, stupala pred čovečanstvo. Ove forme, izvedene iz jedne, skrivene istine, bile su egipatske misterije, drevna kabala, protoreligije, vede, manuovi zakoni, upanišade, škole ezoterijske misli budista, pitagorejaca, platonista, gnostika, alhemičara, templara i dr. Nosioci velikih znanja, videoci skrivene stvarnosti, uvek su bili mudraci i adepti Istoka i njihovi učenici, koji su dolazili u naš svet kao poznate istorijske ličnosti, verski posvećenici, filozofi, kraljevi-mudraci ili, naprosto, kao nepoznati glasnici... U oba toma Razotkrivene Izide „razbacani su ključevi tajnog znanja“ i autorka nas poziva da ih prikupimo, u čemu će uspeti onaj čitalac koji je željan drevne mudrosti. Stvarni život se sastoji u duhovnoj spoznaji, svesnom postojanju u Duhu, a ne u materiji...“ – jedan je od pomenutih ključeva, a ima ih mnogo. Onaj koji traga pronaći će.
Ukoliko prihvatimo hipotezu da je Blavacka ubrzala evoluciju i da je bila medijum velikih učitelja, tada lako možemo razrešiti zagonetku postojanja ovog velikog hermetiste. „Helena Petrovna Blavacka je istinski ponos Rusije, velika mučenica za svetlost i istinu“, s divljenjem je o njoj govorio slikar i mistik Nikolaj Rerih.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Teozofija
Ostali naslovi iz oblasti: Alternativna učenja

Izdavač: Metaphysica; 2016; Tvrd povez; latinica; 22 cm; 1900 str.; 978-86-7884-190-3;