Rat špijuna

Duško Popov (autor)

Rat špijuna

rasprodato

Pred vama su fascinantna sećanja jednog od najuspešnijih tajnih agenata Drugog svetskog rata, agenta koji je preživeo opasnu igru koju je igrao i poživeo da napiše ovu knjigu. Potomak dobrostojeće srpske porodice iz predratne Jugoslavije, odlazi 30-ih godina XX veka na studije u Hajdelberg, na jedan od najuglednijih nemačkih univerziteta. Juri devojke i počinje da oseća odvratnost prema Braonkošuljašima.

Vrativši se u Beograd, Popov radi kao advokat na porodičnim poslovima u vezi sa tržištem i bankarstvom. Rat se sve više bliži i u jednom trenutku mu prilaze nemački agenti i nude mu da radi u tajnoj službi.

On namerno odugovlači i stupa u vezu sa britanskom tajnom službom. Od tog trenutka postaje dvostruki agent i u sledećih pet godina postaje učesnik u krajnje opasnoj igri špijunaže kao dvostruki agent bez diplomatskog imuniteta. Neprestano putuje – od severne Afrike do Lisabona i južne Španije, u London, Berlin, preko Atlantika za Severnu i Južnu Ameriku.

U SAD-u Popov dospeva u nemilost Huvera i njegovog FBI-ja. Huver je zamišljao da se dejstvo obaveštajne i bezbednosne službe može unaprediti javnim hapšenjima (poput ideje o borbi protiv naoružanih bandi stupanjem u oružane obračune i hapšenja i pogubljenja uz prisustvo kamera); s druge strane, Popov – prošavši obuku kod Britanaca i potičući iz balkanskog podneblja – imao je dovitljiviji i prefinjeniji, pravi evropski pristup.

Iako je Abveru povremeno bio prilično sumnjiv, izgleda da je Popov ostao neprovaljen tokom celog trajanja operacije. Ili se možda Kanaris (šef Abvera) s njim igrao, želeći da ga iskoristi kao potencijalni kanal u vlastitim antihitlerovskim planovima? Odgovor na to Kanaris je verovatno poneo sa sobom u grob (ubijen je pred kraj rata zbog nelojalnosti Rajhu).

Pred čitaocem je knjiga u kojoj će uživati i kojoj će se neprestano vraćati.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Engleska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Algoritam; 2006; latinica; 21 cm; 413 str.; 86-7662-044-X;