Rađanje moderne privatnosti

privatni život Srba u Habzburškoj monarhiji od kraja 17. do početka 19. veka

Miroslav Timotijević (autor)

Rađanje moderne privatnosti

rasprodato

Na temelju pažljivog istraživanja autor je rađanje moderne privatnosti stavio u okvir krupnih promena strukture srpskog društva tokom osamnaestog stoleća i nastanka njegovog građanstva. Jasno je odredio vremenske i prostorne okvire fenomena kojim se bavio: svakodnevni život Srba u Habzburškoj monarhiji između vremena Velike seobe i početka Napolenovih ratova. Knjiga se odnosi na epohu sveopšteg srpskog preobražaja u kojoj je privatnost bila veoma raznovrsno ispoljena posebno u tek stasaloj građanskoj sredini. O takvoj vrsti privatnosti Timotijević je rasuđivao na osnovu memoarske, epistolarne i srodne literature u kojoj se smenjuju živopisne slike moderne privatnosti.

Naveo je veliki broj epizoda iz života od kojih je sastavio celovit mozaik svoje naučno uverljive kompozicije: Pojedinac kao vernik i podanik, Pojavnost tela, Skrovitost duše, Privatnost porodice...Naučno zasnovana, originalna i jezički skladna, knjiga Miroslava Timotijevića spada u red najznačajnijih ostvarenja u našoj nauci poslednjih decenija.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Austrija , Svakodnevni život , Srbi , Kulturni identitet , Kulturna istorija , Istorija civilizacije , Način življenja , Sociologija svakodnevnog života , Srpska narodna kultura , Srpski narodni običaji
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Clio; 2006; ćirilica; 22 cm; 687 str.; 86-7102-235-8;