knjizara.com
Putovanje po slovenskim zemljama Turske u Evropi

A. P. Irbi, Džordžina Mjur Makenzi (autor)

Putovanje po slovenskim zemljama Turske u Evropi
rasprodato

Georgina Mur Mekenzi i Adelina Aulina Irbi,dve talentovane i istinoljubive Engleskinje, zapisale su sve što su lično videle i doživele prilikom putovanja po slovenskim zemljama pod turskom vlašću. One su svoje beleške, umetnički sređene, štampale pod nazivom Putovanje po slovenskim zemljama Turske u Evropi. Knjiga je izašla u Londonu 1866 godine i doživela ogroman uspeh. Ona je razbila sve predrasude čitalaca o "divljim " Slovenima nastanjenim na Balkanu-narodu o kome većina Engleza skoro ništa nije znala. Engleskom čitaocu predočena je istina o narodu čije su nekada moćno carstvo pokorili turski osvajači. Neprocenjivo k

ulturno i umetničko blago toga nekada velikog carstva, bezobzirno je pljačkano, rušeno i uništavano, a ljudi mučeni,tlačeni i ponižavani. Osvajači su pokušali da pokoreni narod silom nateraju da se odrekne svoje tradicije, vere i običaja, i da prihvati islam ili da postane obespravljeno roblje- turska raja. Bitne odlike ovog putopisa su verodostojnost, brojnost iznetih podataka potkrepljenih činjenicama i human i produhovljen način na koji je to sve sagledano i napisano. Interesovanje za ovu knjigu bilo je veliko ne samo u Engleskoj već i u drugim zemljama Evrope i Amerike. Iste godine delo je štampano i u Njujorku. Svojim uticajem na građane Velike Britanije ovo delo je doprinelo stvaranju pravednijeg mišljenja o srpskom narodu od onoga koje je zastupala zvanična engleska politika, tada naklonjena Turskoj. Izvestan broj poznatih političara i novinara promenio je svoj stav prema Srbima. Istina o životu i patnjama Južnih Slovena, prodrla je u svet.

Malo je stranih dela o Slovenima u Turskoj koja su napisana sa tolikim razumevanjem,tolikim ozbiljnim proučavanjem njihove prošlosti,sadašnjosti i karakternih odlika njihovih-proučavanjem za koje je trebalo najčistijih ljudskih pobuda,najtvrđe volje,često velikog samopregorevanja,a očevidno i velike žrtve u vremenu i materijalnim sredstvima,kao što je i ovo delo gospođica Mekenzijeve i Irbijeve. ......Najznačajnija je usluga učinjena ovom knjigom to što su ove dve Engleskinje sudu engleskog javnog mnjenja pružile razuman i pošten opis uslova koji su vladali u Otomanskom carstvu i međusobnih odnosa različitih grupa balkanskih hrišćana. .....Većina putnika koji su do sada dolazili u naše krajeve pisala je isključivo o zemlji i ljudima-muškarcima,a ove dve putnice su uspele da suštinski proniknu i u lik srpske žene i da pišu o tome.
Čedomilj Mijatović ......

.jedna od najplemenitijih i najistaknutijih ličnosti među engleskinjama koje su živele i umrle za srpski narod bila je gospođica Adelina Paulina Irbi odlikovana je:
-Takovskim krstom
-ordenom Sv. Save prvog reda
-Danilovim krstom

Po završetku studija,ona i njena prijateljica sa univerziteta Georgina Mjur Mekenzi krenule su na putovanje po Evropi kako bi upotpunile svoje obrazovanje i stekle znanje o svetu. Plod ovih dugih i napornih lutanja bio je dragocen i obiman rad objavljen zajednički.Viđenja i iskustva,zgode i nezgode sa ovog dugog putovanja kroz naše zemlje zabeležile su u ovoj knjizi.Zvanična Engleska politika u to vreme bila je beskompromisno konzervativna i turkofilska,dok je liberalna partija pod vođstvom Gledstona bila na strani balkanskih hrišćana i branila njihove interese. Tako je ova knjiga postala veoma snažno sredstvo propagandne politike Liberalne partije na Bliskom istoku. Sam Gledston napisao je predgovor,nazivajući ovo delo najboljom do tada napisanom knjigom o uslovima u Turskoj. “ Po mom mišljenju ” ,tvrdi Gledston, “ nijedan diplomata,konzul,ni putnik iz našeg naroda nisu tako snažno uticali na naše javno mnjenje,niti tako značajno obogatili naša znanja o ovom složenom pitanju,kao ova knjiga. ” Jedan deo knjige nalik je pravom vodiču sa mnogo dragocenih,jasnih i praktičnih uputstava,izrečenih sa mnogo humora. Poznajući ovaj narod koji nije umeo da podlegne,ali koji je umeo da čeka,proučavajući njegov folklor,narodne pesme,religiozni i porodični život,dve Engleskinje su ga zavolele. Ta je ljubav bila trajna i one su tom narodu posvetile svoj život,svoje znanje,svoje delanje i svoje misli. I kao što je njihov Bajron “tražeći zemlju u kojoj će umreti”,pronašao Grčku,njih dve su,tražeći zemlju u kojoj će živeti,otkrile Bosnu. Sam narod je Adelinu Irbi nazvao Plemenita
Ivo Andrić

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Balkansko poluostrvo , Engleska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Luxphoto; 2007; Broširani povez; ćirilica; 25 cm; 553 str.; 978-86-910623-0-9;