knjizara.com
Put u Sarajevo

Džon Rol (autor)

Put u Sarajevo
rasprodato

Plod pedesetogodišnjeg naučnog rada i posvećenosti proučavanju moderne nemačke istorije, a posebno Vilhelma II, njegovog dvora i političkog i vojnog okruženja, ova knjiga sumira ideje, interpretativne hipotezei utemeljene zaključke do kojih je profesor Rol došao tokom svoje bogate karijere. Ona govori o neobičnoj ličnosti nemačkog kajzera, njegovim političkim i ideološkim opredeljenjima kao i o ulozi koju je imao u upravljanju carskom Nemačkom u godinama pre Prvog svetskog rata, ali donosi i nijansirane portrete vodećih nemačkih državnika i vojnih lidera. Iscrpnom i pouzda

nom analizom primarnih istorijskih izvora i njihovim suptilnim ukrštanjem, profesor Rol minuciozno tumači proces donošenja odluka i analizira nemačke ratne ciljeve u kontekstu istorije međunarodnih odnosa u dugom kretanju ka ratu u godinama pre 1914. Posebnu pažnju pridaje tumačenju čuvenog „ratnog veća“ iz decembra 1912, zatim vrlo značajnom dnevniku admirala Milera, kao i nemačkoj politici u Julskoj krizi 1914. Kajzerov život u izgnanstvu posle 1918. autor posmatra u senci narastajućeg nacizma u Nemačkoj. Srpske čitaoce posebno će zanimati odnos zvaničnog Berlina prema Kraljevini Srbiji u svetlu isprepletenih odnosa s Austrougarskom, Rusijom i Osmanskim carstvom.

Mnoštvo epizoda političke i diplomatske istorije pre 1914, briljantno opisanih i uverljivo protumačenih u ovoj knjizi, rečito svedoči o presudnoj ulozi carske Nemačke i samog Vilhelma II u izbijanju Prvog svetskog rata. Put u Sarajevo donosi razmišljanja o pojavi i značenju novog revizionizma u savremenoj istoriografiji, skidanju odgovornosti za rat s nemačkog političkog i vojnog vođstva, ali i ukupnom mestu Prvog svetskog rata u istoriji Evrope, osvetljavajući tako važno razdoblje moderne istorije u kome je nestala stara Evropa.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Prvi svetski rat , Bosna i Hercegovina
Ostali naslovi iz oblasti: Putopisi, reportaže

Izdavač: Clio; 2017; Tvrd povez; ćirilica; 24 cn; 169 str.; 978-86-7102-553-9;