knjizara.com
Primena novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju
zbornik radova

Nebojša Šarkić (autor)

Primena novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju
rasprodato

Jedna od najvećih slabosti našeg pravnog sistema u celini je svakako često inedovoljno celishodno menjanje zakonskih propisa. Nažalost, izvršenje sudskihodluka u građanskopravnim stvarimapredstavlja očigledan primer nedoslednosti zakonskih rešenja u ovoj oblasti.Iz referata koji su objavljeni u ovomzborniku se može sa sigurnošću utvrditida postoje dvostruki kriterijumi u ocenjivanju izmena i dopuna Zakona oizvršenju i obezbeđenju. Kao kvalitetna iod stručne javnosti dobro prihvaćenarešenja u novom Zakonu su: naziv javnihizvršitelja, povećanje njihove nadležnosti, smanjenje uticaja Ministarstva na radjavnih izvršitelja, uvođenje žalbe, mogu-ćnost odlaganja i sl. Rešenja koja su kritik

ovana su: prenormiranost, komplikovansistem pravnih lekova, nedoslednost u pravničkom izražavanju, te unošenje odredabao javnim izvršiteljima u organizacionom smislu u ZIO.
Pravi sud o primeni jednog zakona i njegovom kvalitetu daće stručna javnost kada onzaživi u praksi. Ostaje nam da verujemo da će ovaj zbornik pomoći u boljem razumevanju i kvalitetnoj primeni novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Zakonodavstvo
Ostali naslovi iz oblasti: Pravo

Izdavač: Glosarijum; 2016; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 380 str.; 978-86-6297-023-7;