knjizara.com
Prijatelj Jermenin

Andrej Makin (autor)

Prijatelj Jermenin
594 din
Stara cena: 699 din
U korpu

Dobitnik Gonkurove nagrade.

Autor savremenog klasika Francusko zaveštanje.

U ovom književnom dragulju Andrej Makin otkriva nezaboravnu epizodu iz svoje rane mladosti.

Trinaestogodišnji pripovedač živi u sirotištu u Sibiru u doba slabljenja sovjetskog režima. U školskom dvorištu brani Vardana, koji je zbog svoje prostodušnosti, zrelosti i krhkosti savršena meta siledžija. Ispratiće Vardana kući, u kvart poznat kao „Đavolov kraj“, u kojem žive nekadašnji zatvorenici, ostareli pustolovi, zalutali beskućnici koji su „u čitavoj svojoj biografiji imali samo geografiju svojih lutanja“.

Tamo ga dočekuje ma

la i neupadljiva kolonija Jermena, koje spaja zajednička sudbina: nastanili su se u tom kraju u nadi da će dočekati oslobođenje iz zatvora svojih bližnjih, optuženih za antisovjetsku zaveru i separatizam. Iz tog miljea se izdvajaju upečatljivi likovi: Vardanova majka Šamiram, njegova sestra Đulizar za kojom mnogi čeznu, lepa poput kavkaske princeze, i stari mudrac Sarven.

Narator postaje zaštitnik mladom Jermeninu Vardanu, koji pati od smrtonosne bolesti. I sam narator će se naći u velikoj neprilici, tokom epizode kopanja tunela zarad dečje igre, za koju su režimski ljudi posumnjali da predstavlja pomoć pokušaju bekstva iz zatvora.

U svetlosti dvostruke čežnje – Jermena za njihovom rodnom zemljom i pripovedača za prijateljem iz mladosti – ovaj roman odzvanja snagom velikog klasika.

„Roman pun ljudskosti koja se danas sve više gubi. Izuzetno dirljivo.“
– France-Inter

„Neobično topao roman.“
– Le Monde

„Klasično napisan, roman Prijatelj Jermenin pogađa samu suštinu stvari.“
– Le Figaro

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Francuska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2022; Broširani povez; latinica; 20 cm; 165 str.; 978-86-521-3453-5;