knjizara.com
Priča o dva grada (skraćena verzija)

Čarls Dikens (autor)

Priča o dva grada (skraćena verzija)
rasprodato

Pred vama je jedan od, u svetu književnosti, najcitiranijih prikaza duha vremena Francuske revolucije. Kako je ovaj roman važio za najuticajnije shvatanje ove revolucije u anglofonom svetu, možemo ga smatrati i jednim od najvažnijih istorijskih romana. U vreme revolucije, ali i u Dikensovo vreme, često je bilo poređenje engleskog i francuskog društva, te strah da se društvena previranja i krvavi obračuni iz prestonice Francuske mogu preneti i na prestonicu britanske imperije. Tako su i dva grada iz ovog romana upravo Pariz i London.
Rasko

šnim stilom i bogatom naracijom Čarls Dikens jedan je od najvećih svetskih pisaca, pa ni ovo delo nije jednobrazan politički panflet, ono oslikava ambivalentnost čovekove prirode iz koje izviru sukobljene istorijske istine: tlačenje nižih klasa, ali i revolucionarno nasilje nakon prevrata.
Kroz čitavu plejadu likova Dikensova priča postaje višeslojna, ona je istovremeno porodična saga, sentimentalna pripovest, uzbudljiva avantura i ozbiljan prikaz temeljnih istorijskih promena.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Engleska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Pčelica; 2010; Tvrd povez; ćirilica; 20 cm; 116 str.; 978-86-6089-146-6;