knjizara.com
Priča o Kilhwchu i Olwen - keltsko-slovenske paralele 2

Aleksandra Bajić (autor)

Priča o Kilhwchu i Olwen - keltsko-slovenske paralele 2
rasprodato

Knjiga traga za starim, religijski relevantnim paganskim, keltskim mitovima. Pokušava da osvetli verovanja starih Velšana i sledi misao profesora Sretena Petrovića da je mit lepa priča koja objašnjava određenu religijsku praksu. Ta priča nastaje, prema mišljenju Karla Gustava Junga, projekcijom sadržaja kolektivnog nesvesnog na svet oko nas. Mitovi nam govore o subjektivnom doživljaju sveta i našeg mesta u tom svetu. Taj doživljaj je, u svakom slučaju, mnogo više intutivan i emotivan, nego racionalan. Istražujući mitove, istražujemo sebe, kao pripadnike svoje vrste, kao sinove i kćeri oca Sunca i majke Zemlje. U tom istraživanj

u, stalno se krećemo „između Scile i Haribde“, između euhemerizma i mističnog iskustva, trudeći se da na jezik racionalnog uma prevedemo sadržaje koji nikako nisu racionalni.
Za analizu ove priče, korišćena su saznanja dobijena analizom četiri Mabinogija. Morali smo da prevedemo još nekoliko drevnih velških pesama, priča i zapisa, tražeći iste simbole koji se pojavljuju u ovoj priči, kako bismo proširili svoje znanje i proverili svoje zaključke. Više nas ne iznenađuje sličnost simbolike u keltskom i slovenskom mitu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Mitologija , Sloveni , Kelti
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Pešić i sinovi; 2011; Broširani povez; latinica; 20 cm; 248 str.; 978-86-7540-137-7;