knjizara.com
More bogova : grčka ostrva u mitologiji

Đulio Gvidorici, Silvija Romani (autor)

More bogova : grčka ostrva u mitologiji
1980 din
Stara cena: 2200 din
U korpu

Ovo je knjiga koju možete čitati tokom plovidbe, ili noću u pristaništu, naspram ruševina nekog hrama. Možete takođe krenuti i na zamišljeno putovanje, razmišljajući o radosti i svetlosti tih zemalja koje vas uranjaju u drevnu energiju kada kročite na njihovo tlo. Ovo je knjiga o moru, mornarima, o fantaziji ili o stvarnosti. Zbirka pripovesti nalik onima koje mora da su kazivali Odisejevi saputnici na svojim putovanjima ili Argonauti u kratkim predasima između dva podviga. Imaju ukus soli, bele pene i meltema. One su tako

đe omaž grčkom moru, strašan i blag pratilac svakog ostrvskog prostora, toliko prisutan u srcima starih Grka da na njihovom jeziku zaslužuje najmanje četiri dobre reči koje ga opisuju.
Ovde su opisana čuvena ostrva o kojima bismo mogli sve ispripovedati a da nikada ne kročimo na njih, ali i usamljenija ostrva koja su bila kulise očaravajućih i neobičnih mitova, poput Limnosa, gde je dominirao mali matrijarhat devojaka koje su imale priliku da u svojoj luci jednog dana vide iskrcavanje Argonauta predvođenih Jasonom. (…)
U knjizi More bogova. Grčka ostrva u mitologiji, brojni grčki mitovi postaju jasniji, pa čak i privlačniji, jer su ih autori, dvoje milanskih univerzitetskih profesora, specijalista za grčku mitologiju i religiju, osvetlili u kontekstu njihovog nastanka – kontekstu egejskih i jonskih ostrva, njihove klime, vegetacije i geografije, te nam se tako sada čine znatno manje apstraktnim. More bogova, takođe, nije samo delo o staroj grčkoj mitologiji i ostrvima koja su bila poprišta mitoloških događanja, nego su njena poglavlja često i kratke kulturno-političke istorije tih ostrva, sve do današnjih dana, te je otuda ova knjiga po svom konceptu jedinstvena i nadasve dragocena.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Grčka , Mitologija
Ostali naslovi iz oblasti: Putopisi, reportaže

Izdavač: Karpos; 2023; Broširani povez; latinica; 20 cm; 223 str.; 978-86-6435-202-4;