knjizara.com
Prevare i falsifikati
istinite priče o najvećim obmanama u istoriji (kriminalci, prevare i žrtve)

Brajan Ins (autor)

Prevare i falsifikati
3590 din
U korpu

Ova knjiga na taj svet gleda očima detektiva, razotkriva najveće prevare na svetu, upoznaje nas sa najmaštovitijim i najsmelijim prevarantima i falsifikatorima svih vremena. To su istinite priče o najvećim obmanama u istoriji.
Ozbiljno bavljenje istorijom falsifikata vraća nas skoro dvadeset i pet vekova unazad. Falsifikuje se sve – od potpisa do novca, od umetničkih dela do naučnih otkrića, od pokrova Isusa Hrista do praistorijskih divova.
Za proizvođačima lažnog novca tragaju tajne službe svuda u svetu. Čitajte o tome

kako nastaju krupne promene u sitnom novcu, koje su glavne tehnike štampanja novčanica, kako biti korak ispred falsifikatora, kuda ide falsifikovanje posle pojave kompjutera...
Vešt zanatlija može napraviti pravu pometnju lažnim umetničkim delom. Danas u svetu postoji nebrojeno mnogo što otkrivenih što (još) neotkrivenih kopija. Još veću zbrku u ovaj haos unose i sami umetnici.
Da li znate da je Salvador Dali nešto pre smrti, savršeno svestan šta čini, potpisao stotine listova čistog papira? Ili da su Botičeli i Rembrant potpisivali kao svoje radove svojih učenika koji su ih podražavali? Van Gog je sam napravio bar još jednu kopiju svojih 14 suncokreta iz 1888. a jedna lažna kopija prodata je na zvaničnoj aukciji tokijskoj firmi za 24.750.000 funti! Britanski muzej čak ima svoju kolekciju falsifikata!
Na strani 71 čitajte o Eriku Hebornu, vrhunskom falsifikatoru, koji je 1997. godine čak objavio knjigu Priručnik za falsifikatore umetničkih dela u kojoj je detaljno opisao tehnike koje preporučuje svojim kolegama falsifikatorima! Neki od njih su završavali na Đavoljem ostrvu, a neki su bili budistički monasi.
Čitajući ovu knjigu upoznaćete se sa mnogim potpuno genijalnim idejama kao i sa galerijom neverovatnih likova – kao da postoji neki paralelan svet uporedo sa našim! Tako ćete se još jednom upoznati sa smelim Frenkom Abignejlom, po čijem životu i (ne)delima je i snimljen film Uhvati me ako možeš sa Leonardom di Kaprijom u glavnoj ulozi. Abignejl je sa nepunih devetnaest godina „zaradio“ preko 500.000 dolara i bio tražen u 26 država! Danas je ugledni finansijski savetnik!
U ovoj knjizi otkrićete šta je to u čoveku što ga tera da radi neverovatne stvari, zašto nasedamo na očigledne prevare, gde je granica čovekove naivnosti. Mnoštvo dokaza, fotografija, dokumenata, najsavremenijih medicinskih analiza pomoći će nam u razotkrivanju ovog fascinantnog sveta.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Falsifikovanje , Prevara , Krivična dela , Vrste krivičnih dela
Ostali naslovi iz oblasti: Kriminalistika

Izdavač: Mladinska knjiga; 3. izdanje, 2008; Tvrd povez; latinica; 25 cm; 256 str.; 978-86-84213-69-5;