knjizara.com
Prekinuta misija

Prvoslav Davinić (autor)

Prekinuta misija
704 din
Stara cena: 880 din
U korpu

Reforma Vojske Jugoslavije je uspešno obavljena u mandatu ministra odbrane Prvoslava Davinić. Tada su postavljeni temelji moderne vojske koja će Srbiji pomoći u izgradnji evropske budućnosti. Da je u ovom delu misija Prvoslava Davinić bila uspešna nema spora, ali ni javnih pohvala.
Da se uspeh ne prašta, pokazalo je fabrikovanje politički motivisanih afera.. Davinićeva misija je prekinuta nizom neutemeljenih optužnica i sudskih procesa.. Zbog toga Vojska nije mogla biti adekvatno opremljena i njen materijalni polozaj poboljsan. Zbog toga nije rešeno pitanje vojne imovine kao i kontrole vojno – industrijskog i trgovačkog kompleksa. Zbog toga nije

zapoceta ni korenita reforma vojnih službi bezbednosti niti je njihov rad mogao biti stavljen pod efikasnu demokratsku kontrolu.
Ko je stajao iza toga? Ko je hteo da iskoristi vojnu imovinu za nevojne svrhe i tako omete njegova reformska nastojanja? Zašto je iz vojske otpušteno 7.000 ljudi? Zbog cega je sprečena izgradnja 12.000 vojnih stanova? Kako je sve zloupotrebljavano tužilaštvo?
Prvoslav Davinić u svojoj knjizi pruža jasne i argumentovane odgovore i autenticno svedoči o pokušajima podrivanja vojnog sistema bezbednosti. (Dr Dušan Janjić)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Političke prilike
Ostali naslovi iz oblasti: Vojska

Izdavač: Batatisak; 2014; latinica; 24 cm; 367 str.; 978-86-85051-15-9;