knjizara.com
Vučje vreme: 2021-2022
Od obožavanja do oboženja, od podrepljenja do preumljenja

Cvijetin Milivojević (autor)

Vučje vreme: 2021-2022
1100 din
U korpu

Knjiga predstavlja peti deo autorove svojevrsne hronike srpske političke scene. Milivojević o njoj detaljno i sistematično piše već trideset godina. Prema njegovim rečima, prethodne četiri knjige opisuju „prva tri desetleća obnovljenog višepartizma”, a ova, peta, „opisuje dve godine četvrte decenije”.
Milivojević je ime knjige „pozajmio” iz govora Aleksandra Vučića u kojem je predsednik sebe uporedio sa nepokornim vukom. Da li je to zaista tako, nepristrasan posmatrač može da prosudi čitajući ove tekstove. Oni su vrcavi, ironični, stilski izuzetni i pogađaju pravo u metu.
Cvijetin Milivojević je jed

an od retkih analitičara koji se ne boji da javno kritikuje vlast, na televiziji i internetu, ali koji ume i da je pohvali, čak i kada to niko ne očekuje. Njegova objektivnost, međutim, nije tek prost matematički presek pluseva i minusa. Milivojević uvek procese posmatra iz perspektive slobode srpskog društva i zaštite nacionalnih interesa srpskog naroda.
Iz te perspektive, stvari ne stoje dobro, naprotiv. Jer, Vučje vreme je „gluvo doba noći, tame i jeze […] kada ljudi, ušuškani, dubokim snom spavaju, a napolju vukovi kolo vode.” Čitajući Milivojevićevu knjigu, čini se da je ovo gluvo doba zapravo naša java.Farsični izbori, pregovori koji to nisu, već su predaja svega što je na Kosovu i Metohiji ostalo u srpskoj ingerenciji, kršenje Ustava od strane „najboljeg studenta Pravnog fakulteta” tema je ove knjige.Činjenica da ona obuhvata svega dve političke godine ne treba da zbunjuje čitaoca. Jer, 2021. i 2022. godine desilo se toliko mnogo sudbonosnih događaja da bi po značaju mogli da stanu u čitavu deceniju. Kroz sve te događaje, kao kroz maglu, srpski narod vodio je režim koji je blagonaklonost Zapada plaćao delovima srpskog suvereniteta. O tome, u biti, piše i govori Cvijetin Milivojević.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Političke prilike , Srbija
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Catena Mundi; 2023; Broširani povez; ćirilica; 22 cm; 207 str.; 978-86-6343-187-4;