knjizara.com
Povelje kneza Lazara: tekst, komentari, snimci

Aleksandar Mladenović (autor)

Povelje kneza Lazara: tekst, komentari, snimci
2277 din
Stara cena: 2530 din
U korpu

Sveti Velikomučenik knez Lazar (Prilepac kod Novog Brda oko 1329 – Kosovo polje 28. juna 1389) izdavao je, kao i drugi srpski vladari, povelje manastirima i pojedincima. U knjizi POVELJE KNEZA LAZARA prvi put se donose na jednom mestu sve do danas poznate povelje i pisma nastale u kancelariji ovoga srpskog vladara u vremenu od 1375/1376. do 1388. g. a sačuvane bilo u originalu bilo u prepisu. Ukupno ima 15 ovakvih dokumenata upućenih na Svetoj Gori manastirima: Velikoj Lavri (dve povelje), Sv. Pant

elejmona (dve povelje), Hilandaru (jedna povelja), zatim manastiru Ravanici, manastiru Gornjaku („Ždrelu Braničevskom”), manastiru Drenči, vlastelinu Obradu Dragosaljiću, o sudskom sporu vlastelina Crepa, povelja gradu Dubrovniku, pismo Dubrovniku, tri povelje srpskog patrijarha Spiridona koji potvrđuje povelje kneza Lazara Hilandaru, Gornjaku i O. Dragosaljiću.
Stare pisane povelje donete su: (a) u originalnoj grafiji, (b) u raščitanom tekstu datom današnjom srpskom azbukom i pravopisom uz strogo čuvanje originalnog jezika, (v) u prevodu na današnji srpski književni jezik, i, najzad, (g) dati su faksimili svih onih povelja koje su sačuvane bilo u originalnom rukopisu iz XIV veka bilo u prepisu. Iz ovakvog izdanja pomenutih dokumenata s njihovom sadržinom moći će da se upoznaju ne samo naučnici već i svi drugi koji nisu navikli na staru srpsku azbuku i pravopis a koji se interesuju za kneza Lazara čije je ime i delo uopšte, a posebno u okviru srpskog kosovskog pamćenja, i danas snažno prisutno i večito aktuelno u svakome od nas.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srpska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Čigoja; 2015; Tvrd povez; ćirilica; 29 cm; 368 str.; 978-86-7558-111-6;