knjizara.com
Poslednji kralj Škotske

Džil Foden (autor)

Poslednji kralj Škotske
rasprodato

Uzbudljiva priča o jednom od najvećih tirana Afrike 20. veka. Pripovest njegovog ličnog lekara, govori o narodnom vođi kontroverznog porekla, velike fizičke snage i gotovo mistične duhovne moći, oreolu harizme koja je u isto vreme milosrdna i brutalna, inteligentna i plahovita, intuitivna i razarajuća.

Dok plete mrežu istine i imaginacije, onoga što se zna i onoga što se samo nagađa o Idiju Aminu, pisac nam istovremeno suptilno opisuje vrelo srce afričke Ugande gde je sve moguće, gde ljudi iz neizrecive bede znaju da budu plemeniti i da praštaju, ali i da budu divlji i surovi, baš kao što je i sama priroda koja ih okružuje.
Idi Amin, be

z ikakvog formalnog obrazovanja, potekao iz plemena Kakva u velikom siromaštvu, jednog dana odlučuje da se prijavi u vojsku, potpisavši se samo otiskom palca... Odatle kreće njegov vrtoglavi uspon, a uspešna karijera u vojsci vodi ga ka angažovanju u politici. Vrstan sportista, koji je izazvao na borbu čak i slavnog Mohameda Alija, svrgava s vlasti predsednika Obotea kome je dotad verno služio i zbunjuje najviše državnike iz čitavog sveta. Engleska kraljica, američki predsednik, izraelsko rukovodstvo - sa svima njima on se poigrava, sklapa dogovore, a oni ga obasipaju finansijskom pomoći, ljute se na njega ih" mu prete, nemoćni da ga zauzdaju ili stave pod svoju kontrolu.

Škotska i Škoti u njegovom srcu zauzimaju važno mesto, on ih smatra ljudima kojima se može verovati i koje želi u svojoj ličnoj gardi. A sve zato što su upravo škotski oficiri pomagali njegovo napredovanje u službi...
Njegova vizija je vizija Ugande kojoj niko neće govoriti šta da radi, koja neće biti talac bilo čije politike, samostalne zemlje koja sama rešava svoje probleme. Takvu viziju Amin ostvaruje, tipično za diktatore - brutalno i, često, svirepo, uz neslućene konkretne metode koje upravo otkriva ova knjiga.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Engleska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Dobar naslov; 2007; latinica; 25 cm; 328 str.; 978-86-86471-11-6;