knjizara.com
Poraženi - krvavo nasleđe Prvog svetskog rata 1917-1923.

Robert Gervart (autor)

Poraženi - krvavo nasleđe Prvog svetskog rata 1917-1923.
2310 din
U korpu

Robert Gervart je profesor savremene istorije na Koledžu Juniversiti (University College) u Dablinu i direktor tamošnjeg Centra za studije rata. Doktorirao je na univerizitetu u Oksfordu i bio gostujući predavač na univerzitetima u Harvardu, Prinstonu i Sajens Po (Sciences Po) u Parizu, kao i na Evropskom univerzitetu u Firenci. Član je Irske kraljevske akademije i Kraljevskog društva za istoriju. Samostalno ili kao koautor, objavio je deset knjiga o istoriji političkog nasilja u Evropi u XX veku i jedan je od najrelevantnijih stručnjaka u toj oblasti.
U o

voj knjizi pokušava sveobuhvatno da sagleda kontekst istorijskih prilika u Evropi nakon raspada velikih carstava i nastanka novih nacionalnih država. U radu na knjizi sarađivao je veliki broj istraživača iz različitih delova Evrope, među kojima je i prevodilac na srpski jezik - Dmitar Tasić.

Kraj Prvog svetskog rata ostavio je nezadovoljnike na svim stranama. Jedni su verovali da su imali pravo na više od onoga što su dobili, drugi su smatrali da su prestrogo kažnjeni. U mnogim delovima centralne, istočne i jugoistočne Evrope nasiLje je nastavljeno i posle potpisivanja primirja 1918. godine. Došlo je do revolucija i građanskih sukoba. Sagledavajući period i sukobe koji su dugo bili zanemareni, autor nije koristio samo brojne izvore i arhivsku građu već je u delo vešto utkao odlomke iz literature i dnevničke beleške, stvarajući gotovo epski prikaz posleratne anarhije nakon sloma velikih imperija, navodeći nas da ponovo razmislimo o našem razumevanju Evrope. Knjiga je prevedena na više jezika, a našim čitaocima biće dragocen pogled sa strane na jedan od najdramatičnijih i najtragičnijih perioda novije srpske istorije, koji može pomoći boljem razumevanju kako šireg istorijskog konteksta tako i sadašnjih geopolitičkih prilika u Evropi.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Prvi svetski rat
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Službeni glasnik; 2017; Broširani povez; ćirilica; 25 cm; 360 str.; 978-86-519-2031-1;