knjizara.com
Ponoć u Černobilju
neispričana priča o najvećoj svetskoj nuklearnoj katastrofi

Adam Higinbotam (autor)

Ponoć u Černobilju
2277 din
Stara cena: 2530 din
U korpu

U rano jutro 26. aprila 1986. eksplodirao je reaktor četiri atomske centrale u Černobilju i izazvao najveću svetsku nuklearnu katastrofu. Tokom trideset godina od tog događaja, Černobilj je postao kolektivna noćna mora sveta: sinonim za spektralne strahote trovanja radijacijom, za opasnu tehnologiju koja se otima kontroli, za ekološku krhkost i za ono što se može dogoditi kada nepoštena i neoprezna država ugrožava ne samo svoje građane, već i čitavo čovečanstvo. Ali prava priča o nesreći, od samog početka obavijena tajnovitošc´u, propagandom i dezinformacijama, dugo je bila kontroverzna.
Oslanjajući se na

stotine sati intervjua vođenih tokom više od deset godina, kao i na pisma, neobjavljene memoare i dokumente iz nedavno otključanih arhiva, Adam Higinbotam napisao je mučan i uverljiv narativ koji katastrofu oživljava očima muškaraca i žena koji su joj svedočili.
Ponoc´ u Černobilju sveobuhvatni je prikaz događaja koji je promenio istoriju: to je priča koja je složenija, ljudskija i strašnija od sovjetskog mita i pruža neizbrisiv portret jedne od najvećih katastrofa dvadesetog veka.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Nuklearna fizika
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Heliks; 2021; Broširani povez; latinica; 20 cm; 532 str.; 978-86-6024-057-8;