knjizara.com
Polubrat

Laš Sabi Kristensen (autor)

Polubrat
rasprodato

Polubrat je porodična hronika sagledana kroz iskrivljenu vizuru glavnog junaka Barnuma – čoveka neobičnog imena i neobičnog izgleda. Barnum, praunuk, unuk, sin i polubrat, odmotava i zamotava klupko svoje porodične istorije, tragajući za korenima svog umetničkog stvaranja. Njegovo traganje grana se i u vremenu i u prostoru, krećući se više od pola veka od Osla do Grenlanda i Italije.
Priča koja čitaoce neprekidno zasmejava i puni im oči suzama pravo je remek-delo norveške književnosti.
Dobitnik je najznačajnije nagrade za nordijsku književnost, Nordic Prize for Literature (2002)
Polubrat je veličanstven: roman-reka u samo jednom tomu. Podzapleti, refleks

ije i maštovite digresije utiču u glavni tok priče, prekidajući pitku masu teksta samo čudnovatim novim odeljkom ili poglavljem.
Ana Paterson, Indipendent

Kristensenov deseti roman je delirično zabavan, emocionalno iscrpljujući trijumf.
Kris Pauer, Tajms

Ovo je u svakom pogledu fantastičan roman, briljantan, božanstvena komedija, đavolska tragedija, porodična hronika.
Ejstejn Rotem, Dagbladet

Podižem glas. „I Fredove poslednje reči su iz tog pisma, koje je pripovest naše porodice, pripovest iz koje smo potekli i kojoj se uvek vraćamo, između snega i leda.“ Moram da pređem nadlanicom preko obraza i opet čekam. Stižem da pomislim da je život uglavnom čekanje, u tome se sastoje naši dani, u čekanju, čekanju nekoga, nečeg drugog. Ovde smo da bismo okončali to čekanje.

Laš Sobi Kristensen (Lars Saabye Christensen, 1953) dokazao se i kao pesnik i kao prozaista i kao scenarista u svom više od tri decenije dugom postojanju na književnoj mapi Norveške, ali je svetskoj publici najpoznatiji kao romanopisac. Otkad je 1984. godine osvojio i kritiku i publiku romanom Bitlsi (Beatles) o odrastanju četvorice drugara u Oslu šezdesetih godina, njegovo je ime skoro neprestano na listama najčitanijih knjiga. Njegovi junaci su neprilagođeni individualci – klovnovi, kako ih on naziva – tragikomični autsajderi, trapavi sanjari koji uvek iznova biraju pogrešan put. Kristensenovo složeno i razgranato narativno tkanje uvek se kreće po samoj granici između svakodnevnog i neverovatnog, ispitujući odnos između života i obmane.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Norveška književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Okean; 2008; Broširani povez; latinica; 21 cm; 600 str.; 978-86-7752-069-4;