knjizara.com
Nevidljivi

Roj Jakobsen (autor)

Nevidljivi
1100 din
U korpu

Malo norveško ostrvo Bareja, parče stene u moru, predstavlja ceo univerzum za svoje stanovnike. Hans,njegova žena Marija, otac Martin, sestra Barbru i ćerka Ingrid – tri generacije porodice Barej, po kojojostrvo nosi ime – pokušavaju da održe ravnotežu života u stalnoj borbi sa neprijateljskom klimom iraspoloženjima mora, koje ih hrani ali i nemilosrdno odnosi živote. Ostrvski život je težak, ali „ostrvočuva ono što ima, svom snagom koju ima.

Suočeni sa brojnim izazovima, ovi ostrvljani odolevaju izazovima prirode ali i uticajima kopnenog sveta,koji preti da naruši delikatnu ravnotežu, toliko važnu za njihov opstanak. Stub porodice je ćerka

Ingrid, imi pratimo njen životni put – od melanholične dvanaestogodišnje devojčice do kraljice ostrva.U romanu Nevidljivi Roj Jakobsen slika portret jednog nestalog vremena. Kroz njegovo pripovedanje,koje je povremeno sirovo, a povremeno nežno i kontemplativno, otkriva nam se život radničke klase spočetka 20. veka i sudbina one vrste ljudi koji predstavljaju stub norveškog društva. Preispitujući vezezemlje i identiteta, sudbine i slobode, lepote tišine i tereta neizrečenih misli, ovaj roman se s razlogomnašao u užem izboru za Međunarodnu Bukerovu nagradu i Međunarodnu književnu nagradu gradaDablina.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Norveška književnost , Skandinavska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Darma books; 2023; latinica; 20 cm; 178 str.; 978-86-81296-31-8;