Pol Bouls

Pol Bouls

kompozitor, pisac, prevodilac i svetski putnik
1910 – rođen 30. novembra u Njujorku, SAD, kao Pol Frederik Bouls (Paul Frederick Bowles), jedino dete zubara Kloda Boulsa i Rine Bouls
1919 – u devetoj godini života komponuje prvu operu
1928 – objavljuje svoje prvo delo Surreal poetry u modernističkom časopisu transition u Parizu. Iste godine počinje da studira umetnost na univerzitetu u Virdžiniji.
1929 – bez znanja roditelja odlazi u Evropu, gde studira muziku kod američkog kompozitora Arona Koplanda. U vreme svog boravka u Evropi upoznao se i družio sa Žanom Koktoom, Silvijom Plat, Dalijem, Andreom Židom, Ezrom Paundom.
1931 – na preporuku Silvije Plat putuje u Maroko, kojim ostaje fasciniran do kraja života. Iako se od tada sve više okreće pisanju, tu, međutim, nastaje njegov prvi kamerni komad – Sonata za obou i klarinet. (Tokom tridesetih i četrdesetih godina napisao je više modernističkih opera, baleta, pesama, orkestarskih i kamernih komada; takođe je komponovao i primenjenu muziku – za drame Tenesija Vilijamsa i predstave pozorišne trupe Orsona Velsa, a kao kompozitor sarađivao je i sa mnogim drugim poznatim umetnicima svog doba poput Salvadora Dalija i Frederika Garsije Lorke. Boulsova muzika može se opisati kao vesela, razigrana, duhovita mešavina francuske avangarde i američkih folklornih uticaja, sa dosta džez elemenata.)
1937 – upoznaje Džejn Sidni Ojer, proznu i dramsku spisateljicu u usponu. Njihov ekscentrični brak (Džejn je bila lezbejka, a Pol rastrzan između celibata i homoseksualnih izleta) trajao je sve do Džejnine smrti. U narednih desetak godina njih dvoje zajedno putuju po svetu (Meksiko, Gvatemala, Cejlon, južna Indija itd).1942 – počinje da piše muzičku kritiku za njujorški Herald Tribune, baveći se, pored klasične, džez i folk muzikom.
1947 – Bouls dobija ponudu za roman od njujorškog izdavača Doubleday. Tako nastaje njegovo najčuvenije delo Čaj u Sahari (The Sheltering Sky), napisano u Tandžiru i Fezu, tokom boravka Boulsovih u severnoj Africi 1947/48.
1949 – nakon što biva odbijen od strane američkog naručioca, Čaj u Sahari (The Sheltering Sky) najpre je objavljen u Engleskoj tokom leta te godine, gde je podjednako dobro primljen kod čitalačke publike i kritičara, a tek u novembru i u Sjedinjenim Državama. Uprkos sumnjama, doživljava izuzetan komercijalni uspeh i zadržava se čak jedanaest nedelja na listi bestselera New York Times-a.
1952– Bouls objavljuje svoj drugi roman Let It Come Down, a narednih godina i nekoliko zbirki pripovedaka. Krajem pedesetih, pripadnici Bit pokreta otkrivaju Boulsa kao svog praoca, te ga posećuju u Tandžiru (pre svih Vilijem Barouz, a za njim i Džek Keruak, Alen Ginzberg, Ajra Koen...)
1958 – od Rokfelerove fondacije dobija stipendiju za istraživanje i snimanje marokanske muzike. Boulsov doprinos etnomuzikologiji tog područja je nemerljiv.
1966 – objavljuje svoj poslednji roman Up Above The World. Tokom šezdesetih nastavlja da putuje i objavljuje zbirke kratkih priča. U ovo vreme počinje da se bavi prevodilaštvom, odnosno zapisivanjem usmenih priča Marokanaca Muhameda Mrabeta, Ahmeda Jakubija, Larbija Lajačija, te njihovom transkripcijom i prepevom na engleski. U periodu od 1967. do 1986. objavljeno je dvadesetak knjiga marokanskih pisaca koje je priredio i preveo Bouls.
1971 – završava rad na svojoj autobiografiji Without Stopping.
1973 – Džejn Bouls umire u Malagi, Španija.
1981-82 – Bouls ponovo boravi u Tandžiru, gde predaje u letnjoj školi vizuelnih umetnosti.
1990 – pojavljuje se film Čaj u Sahari u režiji Bernarda Bertolučija, sa Džonom Malkovičem i Debrom Vinger u glavnim ulogama.
1995 – Bouls se vraća u Njujork posle 26 godina, da bi prisustvovao festivalu povećenom njegovom kompozitorskom radu. Krajem devedesetih pojavljuje se nekoliko dokumentarnih filmova i više audio izdanja sa Boulsovom muzikom.
1999 – Bouls umire u Tandžiru od posledica srčanog udara u osamdeset devetoj godini života.

autor Pol Bouls

1 naslova [prikazano 1-1]

Čaj u Sahari

Pol Bouls

Rende, 2005, ISBN: 86-83897-39-7, latinica
Pustinja u očima troje Amerikanaca, koji putuju raspadajući se zajedno sa svetom zahvaćenim posleratnim egzistencijalističkim besom. Pustinja kakvu ...

Rasprodato