knjizara.com
Počeci i vrhovi
srpska književnost i njena istoriografija

Jovan Pejčić (autor)

Počeci i vrhovi
rasprodato

Zbornik izabranih i novih rasprava o zasnivanju moderne književne istoriografije u Srba.
U prvom krugu radova, naslovljenom „Istoriografija srpske književnosti i njeni sistemi“, ta pitanja su: je li bilo prekida u razvitku srpske književnosti; u kakvim oblicima se kod Srba prvi put javljaju književna kritika i esejistika; kada i kako se formira istorija srpske književnosti; koji naučni uvidi Pavela J. Šafarika čine njegova srbistička istraživanja i danas aktualnim; kakav je osnov, iz kojeg duha izrasta trajna veličina Skerlićeve Istorije nove srpske književnosti.

Drugo p

oglavlje, nazvano „Književna kritika i smisao književnosti“, sadrži radove koji, prvo, izbliza prikazuju i vrednuju: poglede Jovana Skerlića na kritiku i istoriju književnosti; poglede Isidore Sekulić na književnu kritiku; stavove Dragiše Vitoševića o pojmu i smislu sličnosti u književnosti, odnosno o validnosti uporednog posmatranja literarnih fenomena; i drugo: na primeru časopisa Gradina iz njegove prve serije opisuju kulturu i značenje srpske periodike sa prelaza devetnaestoga u dvadeseti vek.

Treća celina, „Delo i ličnost“, posvećena je pitanjima koja povesnoknjiževna i teorijska izučavanja uvode u polje analitičke personalizacije. Ta pitanja su: u čemu se ogleda etička i umetnička lepota svetovnog, crkvenog i parlamentarnog besedništva Nikanora Grujića; kakve po(r)uke i podsticaje pružaju konzulske godine pesnika Milana Rakića u Prištini, i sam Rakić kao književni junak Grigorija Božovića; o čemu, istorijski i psihološki posmatrano, svedoče dubinske crte odnosa Vinaver – Laza Kostić.

Završni deo, „Sumnje i traganja“, sastavljaju dva tematski srodna rada: ogled čiji je cilj da predstavi višedecenijski spor istoričara i teoretičara književnosti oko terminološkoga definisanja srpske avangarde iz njenog istorijskog razdoblja, i studija o programskim vezama i zajedničkome poetičkom ishodištu evropskoga i srpskog dadaizma, s posebnim osvrtom na pesništvo Dragana Aleksića.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Književna kritika
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Altera; 2010; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 323 str.; 978-86-6007-028-1;