knjizara.com
Plemstvo u srpskoj vizuelnoj kulturi XVIII veka

Aleksandra S. Čelovski (autor)

Plemstvo u srpskoj vizuelnoj kulturi XVIII veka
1980 din
U korpu

Tokom XVIII veka srpska kultura iznedrila je najmanje trideset za sada poznatih portreta koji se mogu dovesti u vezu sa plemstvom. Njima se priključuju i građevine sakralne i profane namene podizane sredstvima i za potrebe plemićkih porodica, kao i grupa predmeta iz domena primenjene umetnosti koji su se prvobitno nalazili upravo u ovim zdanjima.
Pitanja vezana za plemstvo XVIII veka nisu do sada, u proučavanjima istorije srpske kulture, sagledavana niti problematizovana sa pozicija savremenih metodoloških pristupa istorije umetnosti.
P

roblem kojim se Aleksandra Čelovski bavi u knjizi predstavlja veoma važan, ali nedovoljno istražen segment istorije novije srpske umetnosti i kulture. Knjiga doprinosi boljem razumevanju verbalno-vizuelnih oblika komunikacije u staleški uređenom srpskom društvu unutar srednje Evrope, ali i otvora brojna nova pitanja u vezi sa istorijom srpske umetnosti i kulture 18. i 19. veka. Zbog jasnog jezika kojim je napisana prihvatljiva je ne samo u stručnoj, nego i u široj čitalačkoj javnosti. Pojava jednog dela sa ovakvom tematikom popunjava postojeću prazninu u vezi sa ovim fenomenom.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Plemstvo
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija umetnosti

Izdavač: Matica srpska; 2021; Broširani povez; ćirilica; 30 cm; 243 str.; 978-86-7946-362-3;