knjizara.com
Plava beležnica

Džejms E. Levin (autor)

Plava beležnica
rasprodato

Džejms Levin, lekar sa klinike Mejo, dobio je inspiraciju da napiše ovaj potresan i zastrašujući roman razgovarajući sa decom beskućnicima u Mumbaiju, u okviru svog medicinskog istraživanja. U Ulici kaveza, gde su deca prostitutke bukvalno zatvorena u kaveze (a njihovi „nadzornici“ ih zlostavljaju i ubiru novac od njih), Levina je lecnuo prizor jedne devojčice koja je sedela ispred svog kaveza i pisala nešto u beležnicu.
Nezaboravan, upečatljiv roman "Plava beležnica" pripoveda priču o Batuk, petnaestogodišnjoj devojčici iz ruralne oblasti Indije koju otac prodaje u seksualno ropstvo. Ploveći kroz sumor

nu stvarnost Komon strita u Mumbaiju, Batuk uspeva da piše, beležeći svoje intimne misli i smišljajući fantastične priče koje joj pomažu da se uzdigne iznad svog stvarnog života. Divno izgrađena, iznenađujuće puna nade i ispunjena kako tragedijom tako i humorom, "Plava beležnica" prikazuje kako i u najtežim situacijama ljudima pričanje priča daje smisao vlastitom životu.

Sav prihod od prodaje knjige u SAD donira se za pomoć eksploatisanoj deci.

„Plava beležnica Džejmsa Levina iščupala mi je srce i otvorila mi oči. Levinov izmišljen lik, devojčica Batuk, stoji rame uz rame s ikoničkim likom Ane Frank, još jedne hrabre devojčice čija je nevinost uništena ali čiji je duh preživeo, i čiji je poklon svetu bilo pisano svedočanstvo koje je ostavila za sobom. Čitati Plavu beležnicu znači biti svedok, učiniti ono što moramo ako želimo da stvorimo svet koji odbacuje eksploataciju dece i stvara svet u kome ona mogu biti bezbedna.“ - Voli Lem, autor knjige "Poništena"

„Plava beležnica je duboko potresna priča i uzbudljivi podsetnik na žilavost ljudskog duha. Omaž pisanju, koje može dati smisao i pomoći da se prevaziđu i najmučnije okolnosti.“ - Haled Hoseini, autor knjiga "Lovac na zmajeve" i "Hiljadu čudesnih sunaca"

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Američka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Evro Book; 3. izdanje, 2014; Broširani povez; latinica; 20 cm; 195 str.; 978-86-521-1756-7;