knjizara.com
Pisma Mladenu Leskovcu (Vasa Stajić, Veljko Petrović)

Pisma Mladenu Leskovcu (Vasa Stajić, Veljko Petrović)
1430 din
U korpu

Matica srpska je u okviru rada Rukopisnog odeljenja, u Ediciji Dokument objavila knjigu „Pisma Mladenu Leskovcu” (Vasa Stajić, Veljko Petrović) koju je priredila msr Jovana Vojvodić.

Knjiga pisama Vase Stajića i Veljka Petrovića sa Mladenom Leskovcem pokazaće onaj značajan deo njihovog poznanstva, tj. saradnje koji su, puni bliskosti i od poverenja, ostali nerasvetljeni, ujedno se tičući Matice srpske za koju su itekako bili vezani.

Pis

ma koja je Vasa Stajić uputio Mladenu Leskovcu otkrivaju ne samo pozadinu Stajićevog rada (prvenstveno na njegovim najznačajnim i najobimnijim delima: Novosadske biografije, Privreda Novog Sada) i njegova brojna istorijska, književna i filozofska interesovanja, već i prirodu odnosa ova dva kulturna delatnika Vojvodine u kojoj je prisutan opštenacionali interes.

Deo prepiske Veljka Petrovića i Mladena Leskovca objavljen je u knjizi Veljko Petrović: Pisma (1904–1967), 1998, Novi Sad, Matica srpska (priredili: Sonja Bob, Stojan Trećakov i Vladimir Šovljanski), tako da će njen preostali deo, do sada nepoznat istoričarima književnosti, svojim objavljivanjem dati na uvid celovitiju i širu sliku njihovog odnosa. Značajan deo njihovog posredništva odnosi se na saradnju u Letopisu Matice srpske čije je uredništvo tada, tačnije u periodu od 1958. do 1964. godine, vodio Mladen Leskovac.

S obzirom na to da pisma poseduju značajnu dokumentarnu vrednost, ona su propraćena komentarima i pojašnjenjima, a knjiga obuhvata i predgovor u okviru kojeg su prikazane književne i vanknjiževne veze koje će i samu prepisku učiniti potpunijom i svrsishodnom. Objavljivanjem prepiske otkriva se društveno-istorijski kontekst prošlog veka, ali i književna pitanja, atmosfera ondašnjeg kulturnog i javnog života, kao i istorija privatnog odnosa između trojice velikih intelektualaca.

Knjiga ima 160 strana i podeljena je na celine, naznačene imenima autora pisama: „Pisma Vase Stajića”i „Pisma Veljka Petrovića”. Štampanje ove knjige omogućili su Grad Novi Sad ? Gradska uprava za kulturu i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Prepiska
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Matica srpska; 2023; ćirilica; 20 cm; 160 str.; 978-86-7946-450-7;