knjizara.com
Pet linija koda - refaktorisanje, kada i kako

Christian Clausen (autor)

Pet linija koda - refaktorisanje, kada i kako
2420 din
U korpu

U knjizi Pet linija koda učićete o refaktorisanju koje je fokusirano na konkretna pravila svođenja bilo kog metoda na pet linija ili manje! Knjiga ne sadrži žargon niti su vam potrebne posebne veštine za automatsko testiranje. Ona sadrži samo jednostavne smernice i obrasce ilustrovane detaljnim primerima koda.

>Obuhvaćene su sledeće teme:

Znaci lošeg koda
Bezbedno poboljšanje koda, čak i kada ga ne razumete
Balansiranje optimizacije i uopštenosti koda
Pravilne prakse kompajlera
Metod izdvajanja, uvođenje Strategy obrasca i mnogih drugih obrazaca refaktorisanja
Pisanje stabilnog koda koji omogućava promenu dodavanjem
Pisanje koda koji ne zahteva komentare
Praksa iz stvarnog sveta za sjajno refaktorisanje

Poboljšanje postojećeg koda – refaktorisanje – jedan je od najčešćih zadataka sa kojima ćete se suočiti kao programer. U knjizi Pet linija koda naučićete jasna i delotvorna pravila refaktorisanja koja možete da primenite bez oslanjanja na intuitivno mišljenje, kao što je „miris koda“. Prateći stručnu perspektivu autora – da se refaktorisanje i mirisi koda mogu naučiti praćenjem konkretnog skupa principa – naučićete kada da refaktorišete kod, koje obrasce da primenite na koji problem i karakteristike koda koje ukazuju da je vreme za preradu.

Svaka baza kodova sadrži greške i neefikasnost koje je potrebno da pronađete i ispravite. Refaktorišite na pravi način da bi kod postao elegantan, lak za čitanje i održavanje. Uz ovu knjigu ćete naučiti jedinstven pristup refaktoriranju koji implementira bilo koji metod u pet linija, ili manje. Takođe ćete otkriti tajnu koju većina starijih programera zna: ponekad je brže razraditi kod i ispraviti ga kasnije!

Kome je namenjena knjiga: Za programere svih nivoa veštine. Za primere je korišćen lako čitljiv Typescript, u istom stilu kao Java i C++.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Softversko inženjerstvo
Ostali naslovi iz oblasti: Programiranje

Izdavač: Kompjuter biblioteka; 2022; Broširani povez; latinica; 24 cm; 326 str.; 9788673105765;