knjizara.com
Otplesana istorija
izabrane pesme

Risto Lazarov (autor)

Otplesana istorija
484 din
Stara cena: 605 din
U korpu

Pesme Rista Lazarova proističu iz proživljenog iskustva. Knjiga izabranih pesama Otplesana istorija, kao kakva suma pesničkog iskustva, čini ovaj doživljaj poezije Rista Lazarova posebno snažnim.
Gotovo svaku pesmu pesnik vezuje za konkretno i proverljivo iskustvo. Otuda u ovim pesmama ima tako mnogo posveta, imena pesnika, prijatelja i savremenika, ali i toponimije koja lirskom subjektu u ovoj poeziji služi kao neka vrsta pouzdanog orjentira u sasvim nestabilnom i neizvesnom svetu.
Nastajući na ovim osnovama, pesma Rista Lazarova, u svom pretežnom delu, postaje izrazit odgovor na senzacije stvarnosti, iskušenja sećanja i privilegovane figure jednog životnog iskustva.
Samim ti

m ova poezija postaje hronika proživljenog iskustva u kojoj su namerno ostavljeni prepoznatljivi povodi pesničkog izazova, ali je u njima postojano iskazano i iskustvo pesnika koji izazove stvarnosti razume kao privremene događaje života, nipošto kao jedini mogući život.
U stihove Rista Lazarova ulaze najrazličitije forme proživljenog iskustva. Detinjstvo sačuvano za poeziju, mudrost zrelog života, ono što je vredno pamćenja, pa tako postaje i povod za pesmu, javni život u kome se ne traži uteha, ali se u njemu vide sva pustoš i praznina, istorija koja je minula, ali nikako da se upokoji njen duh, tranzicija uz koju se žive najbolji dani. Ali u tom iskustvu su ravnopravni učesnici i iskustvo literature i fraktali sećanja utisnuti u putovanjima u vrlo širokom rasponu od Australije i Sinaja, preko Moskve i Balkana u svoj njegovoj celovitosti i uzburkanosti, do Venecije, Njujorka i, recimo, Maču Pikčua.
Pesme Rista Lazarova nastaju upredanjem tih tako različitih niti.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Makedonska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Arhipelag; 2012; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 144 str.; 978-86-523-0066-2;