Osiguranje i upravljanje rizicima

Siniša Ostojić (autor)

Osiguranje i upravljanje rizicima

rasprodato

Cilj knjige Osiguranje i upravljanje rizicima upravo jeste da ukaže na ogromnu važnost da rizikom upravljaju pojedinci, preduzeća i država. Ne postoji više država blagostanja koja bi preuzimala na sebe i finansirala sve vrste rizika kojima su članovi zajednice rizika izloženi. U isto vreme, da bi pojedinci, preduzeća i država mogli na efikasan način da upravljaju, odnosno finansiraju upravljanje izloženim rizicima neophodno je da se uspostavi i organizuje snažno tržište osiguranja. Taj proces podrazumeva uspostavljanje snažnog regulatornog sistema u okviru kojeg bi poslovala osiguravajuća društva.

Proces regulacije podrazumeva da osiguravajuća društva preuzimaju upravljanje rizicima od strane članova zajednice rizika, prema jasno utvrđenim regulatornim pravilima. U Srbiji, ta pravila su utvrđena Zakonom o osiguranju i Zakonom o obligacionim odnosima. Nažalost, osiguravajuća društva i dobrovoljni penzijski fondovi u Srbiji i pored jasno utvrđenih regulatornih pravila, ne funkcionišu kao ugovorno-štedne finansijske institucije, a ni tržište osiguranja nije tako efikasno i ne zauzima ono mesto koje zauzima u razvijenim tržišnim privredama i privredama u tranziciji.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Upravljanje rizikom , Osiguranje , Finansijski sistem , Osiguravajuća društva , Menadžerske aktivnosti , Društva za osiguranje , Organizacije za osiguranje
Ostali naslovi iz oblasti: Ekonomija

Izdavač: Data status; 2007; latinica; 24 cm; 351 str.; 978-86-7478-037-4;