Opšta istorija umetnosti

od praistorije do danas

Enriko Anoša (autor)

Opšta istorija umetnosti

rasprodato

Ugledni i poznati istoricari umetnosti, naucnici, istraživaci, strucnjaci, univerzitetski nastavnici - autori izvornog italijanskog izdanja ove knjige - trudili su se da ostvare sintezu proverenih starih i novih saznanja o umetnosti i da citaocu obezbede ono što je najbitnije za upoznavanje svetske umetnosti, od praistorije do današnjice. Tako je izrasla ova monumentalna panorama umetnickog stvaralaštva svih vremena i iz svih krajeva sveta, koja nas uvodi u tajne i istine zabeležene na remek-delima slikarstva, vajarstva, arhitekture i primenjenih umetnosti. Pisci ovog dela racunaju na a priori visprene osobe.

To je poziv da se umetnost zavoli kroz njenu istoriju i razvitak, njeno zapucivanje prema buducnosti. Celina je predstavljena pregledno i jasno: uzajamnost naslova i podnaslova, analiza i sklopne šeme za slikarska dela, uvidi u neka mesta, licnosti i umetnicke pokrete, uporedni pregledi, poredenja, beleške o izvesnim kultularnim zbivanjima tesno povezanim sa umetnošcu - nacin života, društveno okruženje - produbljenija razmatranja o licnostima ili remek-delima i brojni navodi srodnih pojava štivo povezuju poput niti razapetih medu vekovima.

Reč urednika:
U protoku vremena dugog nekih sedamdeset hiljada godina, počev od crteža velikih smeđih bizona po stenama pećine Lasko, pa do Pikasovih Gospođica iz Avinjona na samom početku kubizma, koliko je samo stvaralačkih, umetničkih dela ostalo u nasleđe čovečanstvu iza mnoštva slikara, arhitekata, vajara, primenjenih umetnika, majstora... Kako spoznati svu tu istoriju? Kako obuhvatiti njen dugi tok nastajawa i kako došiveti ili protumačiti njena remekdela?Ugledni i poznati istoričari umetnosti, naučnici, istraživači, stručnjaci, univerzitetski nastavnici - autori ove knjige - trudili su se da ostvare sintezu proverenih starih i novih saznanja o umetnosti i da čitaocu obezbede ono što je najbitnije za upoznavanje svetske umetnosti, od praistorije do današnjice.
Tako je izrastala i tako je stvorena ova monumentalna panorama umetničkog stvaralaštva svih vremena i iz svih krajeva sveta, koja nas uvodi u velike tajne i večne istine zabeležene na remekdelima slikarstva, vajarstva, arhitekture i primenjenih umetnosti. To daje podlogu iskrenom nadanju da će čitalac ovog dela upoznati, shvatiti i prihvatiti, a možda uspeti i da tumači povest umetnosti kroz vreme i vekove.

ILUSTROVANA NAJSLAVNIJIMDELIMA UMETNOSTI
Na 720 stranica sa preko 2.200 ilustracija u boji, fotografija i crteža obrađeni su svi pravci u slikarstvu, vajarstvu i savremenim medijima tako da razvoj svetske umetnosti nikada nije bio kompletnije i pristupačnije predstavljen.
Od praistorijskog pećinskog slikarstva do postmodernizma i savremene kompjuterske umetnosti. Svaki period u razvoju je temeljno dokumentovan i smešten u svoj društveni i istorijski kontekst.

PROŽETA DODATNIM PRAKTIČNIM INFORMACIJAMA
Originalni tekst je propraćen sadržajnim razmatranjima o pravcima i umetnicima, zajedno sa detaljnim analizama pojedinačnih umetničkih dela. Lak za korišćenje, kako za istraživače tako i za one koji se tek upoznaju sa umetnošću, uz rečnik umetničkih termina i sa pregledom najpoznatijih svetskih muzeja i galerija, ovo je jedan od najsveobuhvatnijih svetskih umetničkih priručnika

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Istorija umetnosti
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija umetnosti

Izdavač: Narodna knjiga - Alfa; 2. izdanje, 2003; Tvrd povez; latinica; 24 cm; 719 str.; 86-7489-117-9;