knjizara.com
Opsesivni genije

Barbara Goldsmit (autor)

Opsesivni genije
rasprodato

Sa podnaslovom Unutrašnji svet Marije Kiri, kroz razgovore sa potomcima, dnevničke zapise, pisma i laboratorijske beleške, knjiga Opsesivni genije otkriva ženu iza naučnika - figuru koja se bori da održi ravnotežu između blistave naučne karijere, društvenih predrasuda i svoje strasne prirode. Istoričarka Barbara Goldsmit istražuje bolne ustupke društvu i kompromise koje je naučni i bračni par Kiri morao da pravi između ideala i životnih potreba, kao i u kojoj meri sudbina naučnog otkrića pripada naučniku. Priča o Mariji Kiri

još jednom postavlja pitanje manipulisanja naučnim vrednostima i potvrđuje da je veliko naučno otkriće kakvo je bilo pronalaženje radijuma test na kome društvo uvek prvo pada, a posle se ispravlja.
Nauka kao nesavladiva strast koja se hrani samo nadljudskim naporima i apsolutnom posvećenošću, pol kao žig, radijum kao nagrada i prokletstvo, Nobelova nagrada i Akademija nauka u okovima predrasuda, ljubav kao sramota, rat kao iskušenje za prijateljstva i uverenja, istina kao mit... Opsesivni genije je priča sa mnogo junaka čije se sudbine prepliću na najuzbudljiviji način.
Knjiga Opsesivni genije - unutrašnji svet Marije Kiri izgrađena na činjenicama, u spoju zanimljivog književnog pripovedanja i jasnog naučnog izlaganja, otkriva kako su um i srce jedne žene promenili svet.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Popularna nauka
Ostali naslovi iz oblasti: Hemija

Izdavač: Heliks; 2. izdanje, 2022; Broširani povez; latinica; 21 cm; 256 str.; 978-86-6024-063-9;