Od klepsidre do atomskog sata

Helga Pol (autor)

Od klepsidre do atomskog sata

2420 din

U korpu

Oslobođenjo teorijskih stega, koncepata fizičkog i istorijskog vremena, delo Od klepsidre do atomskog sata na naizgled jednostavan i čitaocu prijemčiv način prikazuje kako se menjao život običnog čoveka iz epohe u epohu, iz veka u vek, iz godine u godinu stešnjavan meračima vremena. Da li smo postali robovi časovnika?
Helga Pol to izričito ne tvrdi. Međutim, za nešto više od pet milenijuma, koliko se meri vreme, dužina senke Egipćanke Berenike ipak je ostavljala više prostora od štoperice iznad glave radnika u fabrici autobobila u Detroitu.

Kraj knjige ipak donosi odgovor na ovo pitanje kroz otkrivanje tajne dugovečnosti stogodišnje Huane Roze Arnaiz:
„Moja tajna je sasvim jednostavna: čvrsto verujem, da upravo njoj dugujem svojih stotinu godina. Nikada u životu nisam žurila i uvek sam kasnila.“
Pred čitaocima je korisna i vredna knjiga. Jedinstven i redak pregled razvoja sprava za merenje vremena i istorije časovničarstva. Knjiga koja svojim sadržajem navodi na činjenje suprotno od onoga o čemu govori: dok bude provodio vreme sa njom, čitalac neće gledati na sat. Suočiće se sa vremenom koje se meri knjigom.
Danijela Stefanović

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Popularna nauka
Ostali naslovi iz oblasti: Fizika

Izdavač: Evoluta; 2015; Broširani povez; latinica; 23 cm; 269 str.; 978-86-85957-65-9;