knjizara.com
Obratni asocijativni rečnik srpskoga jezika
Deo 2, Od reakcije ka stimulusu

Marija Stefanović, Predrag Piper, Rajna Dragićević (autor)

Obratni asocijativni rečnik srpskoga jezika
rasprodato

Naslov Obratni asocijativni rečnik srpskoga jezika upućuje na činjenicu da su u ovom rečniku, za razliku od Asocijativnog rečnika srpskoga jezika verbalne asocijacije srpskoga jezika organizovane i leksikografski opisane po principu: od reakcije ka stimulusu, kao što je navedeno u podnaslovu rečnika, a ne prema principu: od stimulusa ka reakciji, koji je bio primenjen u prethodnom asocijativnom rečniku istih autora. Drugim rečima, ta dva rečnika su komplementarne celine i njihova upotreba daje najbolji rezultat ako se tako i koriste.
Jedna

od mogućih upotreba podataka iz asocijativnih rečnika odnosi se na mogućnost njihovog upoređivanja u asocijativnim rečnicima različitih jezika. Na taj način stiče se uvid u specifičnosti i univerzalnost karakteristika nacionalnog bića različitih naroda.
Ovo osobeno delo iz sfere specijalizovanih lingvističkih rečnika, svojom koherentnom metodološkom bazom, precizno postavljenim i realizovanim ciljevima, originalnom građom, kao i mnogostrukom, interdisciplinarnom primenom, predstavlja značajni doprinos razvoju srpske leksikografije. Kao logični nastavak opisa iznetog u prvom tomu (od stimulusa ka reakciji), drugi tom (od reakcije ka stimulusu) pruža celovit uvid u verbalno-asocijativnu mrežu leksikona srpske jezičke ličnosti, što ga čini unikatnim fenomenom u srpskoj leksikografiji.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Rečnici srpskog jezika , Leksikografija , Srpski jezik
Ostali naslovi iz oblasti: Filologija i lingvistika

Izdavač: Službeni glasnik:Beogradska knjiga; 2011; Tvrd povez; ćirilica; 25 cm; 720 str.; 978-86-519-1072-5;